Toolbar

Itämeri on muutakin kuin rehevöitynyttä murtovettä. 

Itämeri on eteläisen ja pohjoisen, itäisen ja läntisen luonnon kohtaamispaikka. Se on särmikästä kulttuuria ja ankaraa taistelua saaristolaisuuden puolesta. 

Keskellä meren historian kiihkeintä murrosta. 

"Rannalla istuja liukenee osaksi universumia - ainakin jos malttaa olla hetken paikallaan. Sillä sitä luontoelämysten kokeminen edellyttää: rauhoittumista, paikallaan oloa. Sen sijaan, että koululaiset pannaan kiertämään luontopolkuja, heidät pitäisikin pakottaa istumaan rantakivillä. Samassa ajassa imisivät luonnosta paljon enemmän." 

Nuo sanat kirjoitin lokikirjaani istuessani kesäiltana pienellä ulkosaariston luodolla Saaristomerellä. Olin viikkoa aikaisemmin aloittanut vuosia valmistellun löytöretkeni Itämeren saarille. Vuosien 2002 ja 2003 aikana purjehdin Itämerta lännestä itään, etelästä pohjoiseen, saarelta saarelle, yhteensä yli puolen vuoden ajan. 

Matkalle lähtiessäni olin asunut Itämeren rannalla kaksi vuosikymmentä. Nyt halusin ottaa selvää millaisen. Vaikka tiesin, että Itämeri voi huonosti, tarkoituksenani ei ollut etsiä jätevesiputkien päitä tai levälauttoja. Niiden sijasta halusin löytää sen mitä meriluonnosta – myös merestä elävien ihmisten luonnosta - vielä on jäljellä. 

Tallensin kokemukseni lokikirjaan. Kuvattua aineistoa kertyi yhteensä toistasataa tuntia. Uskallan väittää, että joukossa on paljon helmiä, ainutlaatuisia kohtauksia, joita ei ennen ole kuvattu. Purjehdittuja merimaileja en laskenut, mutta paljon niitäkin kertyi. Ja kuten olin toivonut, sain kohdata kotimereni luonnon niin tyynellä kuin myrskylläkin. 

Kuuden dokumentin saarikantaatti 

Kahden vuoden työn tulokset on koottu Itämeren helmet -dokumenttisarjaan (ensiesitys TV2:ssa sunnuntaisin klo 17.15 alkaen 21.11.2004). Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla luodaan katse mereen niin merikotkan, kampelan, hylkeen kuin rupiliskonkin silmin. Tanskalle kuuluvan Bornholmin vehmaista lehtimetsistä matkataan Gotlantiin, jossa syöksytään etelänkiislanpojan rinnalla jyrkänteeltä kuohuihin. Kun Saarenmaalla on pantu ranttaliksi villisikojen kanssa kurssi käännetään kohti arktisen Hailuodon karuja hiekkarantoja. Purjehduksen viimeisessä kääntöpisteessä Kronstadtissa saalistetaan hyttysiä maailman suurimman merilinnoituksen muureilla. 

Itämeren helmet -sarjassa ei esitetä tilastoja eivätkä leipäpapit kerro näkemyksiään meren tilasta. Dokumenteissa esiintyvillä ihmisillä on jokaisella oma henkilökohtainen ja syvä suhteensa mereen ja kotisaareensa. Puheenvuoron saavat muiden muassa luotsi, lintumaalari, veneentekijä, lampaankasvattaja, kalastaja, kotkanrengastaja, tutkimussukeltaja ja entinen nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestarikin. Heistä jokainen näkee merensä eri tavalla, mutta kaikkien viesti on yhteinen: meri on elämä. 

Kuvasin kullakin saarella luonnon näytelmiä ja saaristolaisten arkea useiden viikkojen ajan - osin myös pinnan alta. Apua sain luontokuvaaja Janne Henrikssonilta ja useilta kymmeniltä niin suomalaisilta kuin myös kohdemaissa asuvilta avustajilta. Samaan aikaan research-työstä vastanneet Tiina Saario ja Sirpa Mustonen kävivät läpi tuhansia sivuja kirjallista aineistoa Itämerestä ja sen saarista kooten dokumenttiemme rakennusaineeksi mielenkiintoisia tarinoita ja uusia näkökulmia. Säveltäjä Perttu Hietanen sävelsi sarjaan teemamusiikkia ja äänisuunnittelija Raimo Raitahila kokosi työasemalleen merellisiä soundeja. 

Itämeren helmet on tiettävästi mittavin Itämeren saarista ja luonnosta kuvattu dokumenttisarja. Olen laskenut, että kaikkiaan dokumenttien tekemiseen osallistui yli sata eri alojen ammattilaista sukeltajista purjehtijoihin, äänisuunnittelijoista värimäärittelijöihin. Kuvan ja äänen laadun varmistamiseksi tuotannossa on käytetty parasta saatavilla olevaa filmi- ja videotekniikkaa. 

Meriluonto ja ihmisluonto rintarinnan 

Vaikken olisi halunnut, kohtasin purjehduksellani myös sinilevälauttoja ja kuolleita pohjia. Pinnan alta meri näytti monin paikoin niin pahalta, että itku oli lähellä. Ja kuten luonto myös saaristolaiskulttuuri taisteli hengestään. 

Mutta vaikka kuinka huonolta näyttää, toivoa ei pidä heittää. Kuukaudet saarten rohkeiden asukkaiden parissa opettivat, että kataja on sitkas, mutta saarelainen vieläkin sitkaampi. Meri ja saaristolaisuus ovat uhattuina, mutta paljon ainutkertaista ja upeaa on yhä jäljellä. 

Toivottavasti Itämeren helmet -dokumentit auttavat meitä ymmärtämään kotimeremme ja siitä kumpuavan saaristolaiskulttuurin arvon. 

Petteri Saario 


Itämeren helmet 
1. Saaristomeri ja Ahvenanmaa
2. Bornholm (Tanska)
3. Gotlanti ja Stora Karlsö (Ruotsi)
4. Saarenmaa ja Muhu (Viro)
5. Hailuoto 
6. Kronstadt (Venäjä)

Kesto: 6 x 45 min.
Valmistumisvuosi: 2004
Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Petteri Saario
Täydentävä kuvaus: Jan Henriksson
Leikkaus: Petteri Saario ja Raimo Raitahila
Musiikki: Perttu Hietanen
Tuotanto: Tekstivirta, Yle TV2
Tekijänoikeuksien haltija: DocArt

Tuotantoa ovat tukeneet
Euroopan Komissio/ DG Press
Ympäristöministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Suomen ympäristökeskus

Lisätietoja
DocArt / Tiina Saario
Puh. 040 733 9300
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Tunnustukset

  • Wildlife Vaasa Nature Film Festival 2006, 2. palkinto kotimaisten luontodokumenttien kategoriassa Itämeren helmet -sarjan Ahvenanmaa-osalle
  • Matsalu International Nature Film Festival 2005, Viro,Itämeren helmet -sarja, Osa 5: Hailuoto, 1. palkinto Man and Nature -kategoriassa
  • Kouran Kunniamaininta 2004 TV:n faktasarjassa dokumenttisarjalle Itämeren helmet