Toolbar
Dokumenttisarjoja

Petteri Saarion ohjaama ja kuvaama kuusiosainen Veden Saartamat -dokumenttisarja esittelee saaristojemme värikkäät kasvot. Veden saartamien ensiesitys oli TV1:ssä vuonna 2013.

Järviemme helmet on kuusiosainen dokumenttisarja, jossa kurkistetaan syvälle suomalaiseen sielunpeiliin. Kuuden erilaisen järven kautta dokumentit piirtävät kuvan Suomesta ja suomalaisuudesta: historiasta ja kulttuurista, maisemasta ja luonnosta, politiikasta ja uskomuksista. 

Lähde mukaan ainutlaatuiselle retkelle Suomen veden ihmeisiin! Veden valtakunta -dokumenttisarjan kuusi dokumenttia ovat ohjaaja Petteri Saarion syväsukellus veden ihmeiden maailmaan yhdessä 24-vuotiaan poikansa Antin kanssa. Isä ja poika kulkevat historiaa pursuavien vesireittien varsilla, kurkistavat pinnan alle eväkkäiden maailmaan ja kulkevat karaistuneiden kalastajien matkassa. He pohtivat veden merkitystä ja sen lumoavia olomuotoja, perehtyvät veden kiehtoviin myytteihin ja elpyvät veden parantavasta voimasta.

Petteri Saarion kuusiosainen dokumenttisarja Asvalttiviidakot kertoo kaupunkiluonnosta, muuttuvasta luontosuhteestamme sekä kaupunkilaisten kriittisestä merkityksestä ympäristöongelmien ratkaisijoina ja kestävän tulevaisuuden luojina.

Petteri Saarion kuvaama ja ohjaama kuusiosainen dokumenttisarja Erämaan lumo kertoo Suomen sykähdyttävimmistä erämaista ja haurastuvasta luontosuhteestamme ja kaipuustamme luontoon. Tärkeässä roolissa ovat aineettomat luonnonvarat kuten hiljaisuus, pimeys, maiseman eheys, koskemattomuus. Luonnon ohella sarjassa tavataan erämaissa viihtyviä ihmisiä, riekonpyytäjästä ja poromiehestä nykytanssijaan ja vapaaottelijaan.

Kuudessa Rajankäyntiä-dokumentissa matkustetaan dokumentaristi Petteri Saarion kanssa Suomenlahdelta Kuolan niemimaalle, Saimaalta Laatokalle, Savosta Vienan Karjalaan, Kuusamon koskilta rajan takaisen Paanajärven taikaan.

Kuudesta dokumentista koostuva lämminhenkinen ja puhutteleva sarja, joka uppoutuu jokiluontoomme ja -kulttuuriimme pintaa syvemmältä - sanan mukaisesti. 

Itämeri on muutakin kuin rehevöitynyttä murtovettä. 

Itämeri on eteläisen ja pohjoisen, itäisen ja läntisen luonnon kohtaamispaikka. Se on särmikästä kulttuuria ja ankaraa taistelua saaristolaisuuden puolesta. 

Keskellä meren historian kiihkeintä murrosta. 

"Rannalla istuja liukenee osaksi universumia - ainakin jos malttaa olla hetken paikallaan. Sillä sitä luontoelämysten kokeminen edellyttää: rauhoittumista, paikallaan oloa. Sen sijaan, että koululaiset pannaan kiertämään luontopolkuja, heidät pitäisikin pakottaa istumaan rantakivillä. Samassa ajassa imisivät luonnosta paljon enemmän." 

Nuo sanat kirjoitin lokikirjaani istuessani kesäiltana pienellä ulkosaariston luodolla Saaristomerellä. Olin viikkoa aikaisemmin aloittanut vuosia valmistellun löytöretkeni Itämeren saarille. Vuosien 2002 ja 2003 aikana purjehdin Itämerta lännestä itään, etelästä pohjoiseen, saarelta saarelle, yhteensä yli puolen vuoden ajan. 

Matkalle lähtiessäni olin asunut Itämeren rannalla kaksi vuosikymmentä. Nyt halusin ottaa selvää millaisen. Vaikka tiesin, että Itämeri voi huonosti, tarkoituksenani ei ollut etsiä jätevesiputkien päitä tai levälauttoja. Niiden sijasta halusin löytää sen mitä meriluonnosta – myös merestä elävien ihmisten luonnosta - vielä on jäljellä. 

Tallensin kokemukseni lokikirjaan. Kuvattua aineistoa kertyi yhteensä toistasataa tuntia. Uskallan väittää, että joukossa on paljon helmiä, ainutlaatuisia kohtauksia, joita ei ennen ole kuvattu. Purjehdittuja merimaileja en laskenut, mutta paljon niitäkin kertyi. Ja kuten olin toivonut, sain kohdata kotimereni luonnon niin tyynellä kuin myrskylläkin. 

Kuuden dokumentin saarikantaatti 

Kahden vuoden työn tulokset on koottu Itämeren helmet -dokumenttisarjaan (ensiesitys TV2:ssa sunnuntaisin klo 17.15 alkaen 21.11.2004). Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla luodaan katse mereen niin merikotkan, kampelan, hylkeen kuin rupiliskonkin silmin. Tanskalle kuuluvan Bornholmin vehmaista lehtimetsistä matkataan Gotlantiin, jossa syöksytään etelänkiislanpojan rinnalla jyrkänteeltä kuohuihin. Kun Saarenmaalla on pantu ranttaliksi villisikojen kanssa kurssi käännetään kohti arktisen Hailuodon karuja hiekkarantoja. Purjehduksen viimeisessä kääntöpisteessä Kronstadtissa saalistetaan hyttysiä maailman suurimman merilinnoituksen muureilla. 

Itämeren helmet -sarjassa ei esitetä tilastoja eivätkä leipäpapit kerro näkemyksiään meren tilasta. Dokumenteissa esiintyvillä ihmisillä on jokaisella oma henkilökohtainen ja syvä suhteensa mereen ja kotisaareensa. Puheenvuoron saavat muiden muassa luotsi, lintumaalari, veneentekijä, lampaankasvattaja, kalastaja, kotkanrengastaja, tutkimussukeltaja ja entinen nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestarikin. Heistä jokainen näkee merensä eri tavalla, mutta kaikkien viesti on yhteinen: meri on elämä. 

Kuvasin kullakin saarella luonnon näytelmiä ja saaristolaisten arkea useiden viikkojen ajan - osin myös pinnan alta. Apua sain luontokuvaaja Janne Henrikssonilta ja useilta kymmeniltä niin suomalaisilta kuin myös kohdemaissa asuvilta avustajilta. Samaan aikaan research-työstä vastanneet Tiina Saario ja Sirpa Mustonen kävivät läpi tuhansia sivuja kirjallista aineistoa Itämerestä ja sen saarista kooten dokumenttiemme rakennusaineeksi mielenkiintoisia tarinoita ja uusia näkökulmia. Säveltäjä Perttu Hietanen sävelsi sarjaan teemamusiikkia ja äänisuunnittelija Raimo Raitahila kokosi työasemalleen merellisiä soundeja. 

Itämeren helmet on tiettävästi mittavin Itämeren saarista ja luonnosta kuvattu dokumenttisarja. Olen laskenut, että kaikkiaan dokumenttien tekemiseen osallistui yli sata eri alojen ammattilaista sukeltajista purjehtijoihin, äänisuunnittelijoista värimäärittelijöihin. Kuvan ja äänen laadun varmistamiseksi tuotannossa on käytetty parasta saatavilla olevaa filmi- ja videotekniikkaa. 

Meriluonto ja ihmisluonto rintarinnan 

Vaikken olisi halunnut, kohtasin purjehduksellani myös sinilevälauttoja ja kuolleita pohjia. Pinnan alta meri näytti monin paikoin niin pahalta, että itku oli lähellä. Ja kuten luonto myös saaristolaiskulttuuri taisteli hengestään. 

Mutta vaikka kuinka huonolta näyttää, toivoa ei pidä heittää. Kuukaudet saarten rohkeiden asukkaiden parissa opettivat, että kataja on sitkas, mutta saarelainen vieläkin sitkaampi. Meri ja saaristolaisuus ovat uhattuina, mutta paljon ainutkertaista ja upeaa on yhä jäljellä. 

Toivottavasti Itämeren helmet -dokumentit auttavat meitä ymmärtämään kotimeremme ja siitä kumpuavan saaristolaiskulttuurin arvon. 

Petteri Saario 


Itämeren helmet 
1. Saaristomeri ja Ahvenanmaa
2. Bornholm (Tanska)
3. Gotlanti ja Stora Karlsö (Ruotsi)
4. Saarenmaa ja Muhu (Viro)
5. Hailuoto 
6. Kronstadt (Venäjä)