Toolbar

Juvalainen kartanonherra Nils "Niilo" Grotenfelt ryhtyi luomutuottajaksi kolmesta syystä. Ensinnäkin hän uskoo että luomutuotannon tulevaisuus on taloudellisesti kannattavampaa kuin tavallisen maataloustuotannon. Toiseksi luomutuotanto on maanviljelijälle perusmaanviljelyä haasteellisempaa ja kiinnostavampaa. Ja kolmanneksi: luomutuotanto ei aiheuta yhtä paljon ympäristöhaittoja kuin keinolannoitteisiin perustuva tehotuotanto. 

Kuusi tuhatta kiloa kastematoja on dokumenttielokuva Suomen suurimman luomumaitotuottajan, juvalaisen Vehmaan kartanon vuodesta. Mistäkö elokuvan nimi? Siitä, että luonnonmukaisesti viljellyllä peltohehtaarilla voi olla jopa kuusi tuhatta kiloa kastematoja. Siinä missä perustilalla maan kasvuvoima perustuu keinolannoitteisiin, luomutilalla se perustuu ennen muuta hyvinvoivaan maahan.

Elokuvassa seurataan Vehmaan tilan elämää tilan isännän silmin keväästä 1995 kevääseen 1996. Suomi on juuri liittynyt Euroopan unioniin ja hullun lehmän tauti ravistelee Euroopan maataloutta. Vuoden aikana tapahtuu kaikenlaista: vasikoita syntyy ja kuolee, maataloustuottajien etujärjestön johtaja vierailee tilalla, pakkanen paukkuu ja rehusatsi onnistuu. Elokuvasta käy hyvin ilmi maatilan arki ja maitotilan eri työvaiheet. 

Kuusi tuhatta kiloa kastematoja on myös luontoelokuva. Tilan vanhassa koivikossa, hakamaassa, elää kolopesijöitä ja kurki pesii Vehmaan mailla. Elokuvassa seurataan ainutlaatuisin otoksin kurjen elämää kevään soitimesta poikasten varttumiseen ja lentoharjoitteluihin – ja lopulta syksyn muuttoon. Kun uusi kevät koittaa, kaikkia jännittää sama asia: onko kurki palannut tänäkin vuotena? 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Petteri Saario
Kuvaus: Juha Taskinen ja Janne Henriksson
Leikkaus: Raimo Raitahila
Tuotanto: Tekstivirta ja YLE TV2 Ympäristöprojekti
Tekijänoikeuksien haltija: DocArt 
Valmistumisvuosi: 1996
Kesto: 60 min. 

Lisätietoja DocArt / Tiina Saario, puh. 040 733 9300
tiina.saario(a)wildfin.com