Toolbar

Dokumentti banaaninviljelyksestä Costa Ricassa 

Banaani voi olla terveellistä niitä syöville, mutta kohtalokkaan vaarallista niiden viljelijöille. Kymmenet tuhannet väliamerikkalaisten banaaniviljelmien työläisistä ovat sairastuneet vakavasti viljelmillä käytettyjen myrkkyjen takia. 

Halvan herkun kallis tie on kertomus vastuuttomuudesta, turhamaisuudesta ja liian halvasta ruuasta. Se on myös kuvaus costaricalaisesta banaanityöntekijästä Jorgesta, jonka elämää myrkyt varjostavat. 

Keski-Amerikan banaaniviljelmillä työskentelevät ja niiden läheisyydessä asuvat ihmiset maksavat terveydellään osan meille usein polkuhinnalla myytävien banaanien hinnasta. Banaaninviljelyssä käytetään - ennen muuta hedelmän ulkonäön parantamiseksi - kasviloisten ja rikkaruohojen torjunta-aineita, joiden vaarallisuudesta ei kerrottu ilman suojavarusteita työskenteleville työntekijöille mitään. Tuhannet sairastuivat ja monet myös menehtyivät myrkytysoireisiin. 

Nyt tietoisuus viljelmillä käytettyjen myrkkyjen vaikutuksista on kasvanut ja ihmiset ovat alkaneet hakeutua hoitoon. Pelkästään Costa Ricassa myrkytysten seurauksista, mm. kroonisesta päänsärystä ja steriiliydestä, kärsii 20 000 ihmistä. 

Banaanityöntekijä Jorge Caspadas kertoo hiljaisella tavallaan avoimesti, mitä altistuminen merkitsi hänen elämässään. Banaaniyhtiöt ovat olleet haluttomia maksamaan korvauksia ja pyrkivät välttämään korvausvaatimusten oikeuskäsittelyn. Aiemmin myrkytyksiä aiheuttaneet aineet on nyttemmin kielletty ja korvattu uusilla kemikaaleilla. Ongelmana on, että niidenkään vaikutuksista ihmisen terveyteen ei tiedetä vielä tarpeeksi. 

Dokumentin tekijät yrittivät turhaan saada Costa Rican viljelmille kuvausluvan suurilta monikansallisilta banaaniyhtiöiltä. Myöskään haastattelupyyntöihin ei vastattu. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi dokumentin kuvaaminen ilman lupaa - banaanityöläisten avustuksella. 

Ohjaus: Petteri Saario
Suunnittelu, käsikirjoitus ja toimitus: Jaana Kanninen
Kuvaus: Juha Taskinen
Leikkaus ja äänityöt: Raimo Raitahila ja Petteri Saario
Tuotanto: Tekstivirta Ky, YLE TV2 Ympäristöohjelmat
Valmistumisvuosi: 1997
Kesto: 43'03" 

Lisätietoja: DocArt / Tiina Saario, puh. 040 733 9300 
tiina.saario(a)wildfin.com