Blogi: luovasti luonnosta

24.6.2010 – Kajakkimatkalla joella

Ihan joka päivä ei meille tarjota mahdollisuutta lähteä suurelle virralle melomaan. Mutta nyt pakkasimme ystäviemme autoon neljä kajakkia. Niissä kulki viisi henkeä, sillä nelivuotias Jakub, Denin ja Vladkan pojanpoika oli mukanamme. Kajakkien kokka kohisi kohti järven yhtä sivuhaaraa pitkälle vuorten väliin. Se oli ikään kuin vuono, joka aina vaan kapeni, lopulta mataloitui ja sitten alkoi pohjukan pohjukasta kuulua kovaa kohinaa. Pieni joki laski koskena kohisevat vetensä suureen järveen ja virtaan. Lähimmät vuorenrinteen kasvoivat metsää, mutta niiden välistä ja järven suunnassa näkyi kauempana lumihuippuja.

Rannoilla ei ollut yhtään kesämökkiä. Tässä suunnassa ei myöskään hakkuuaukeita. Järven tällä rannalla ei ole teitäkään. Täällä on ollut seitsemän vuotta sitten suuri metsäpalo, joka oli muuttanut osan vuorenrinteiden metsistä harmaaksi kelometsäksi. Palanen hiekkarinnettä oli romahtanut järveen ja törmäpääskyt (Bank swallow) olivat kaivaneet sortuman kohdalle kolojaan. Tyynessä järvessä kalat hyppelevät, ikään kuin härnäten.  Rantakuusessa päivystää valkopäämerikotka (Bald eagle). Se lienee kalastushommissa, mutta silti punarintarastaat rökittävät sitä väsymättä. Suvannossa amerikanjääkuikka (Loon) soutelee huolestuneen näköisenä, eikä se taida juuri huomata ympärillä loiskivia kaloja. Arvaan, että sen puoliso hautoo kahta munaa pienen saaren rannassa, kuitenkin katseilta piilossa. Rikkumaton tunnelma. Erikoisinta suomalaisille lintujen tarkkailijalle on kuitenkin tiirojen ja lokkien täydellinen puuttuminen rantakiviltä ja ilmatilasta melskaamasta.

Kalastamassa, pyyntivälineenä tarkka näkö ja terävät kynnet

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Niin tämäkin melontaretki sinne mistä alkoikin. Kajakit nostetaan taas kärrylle ja ilta saapuu.

1 kommentti

Päivi Rosqvist28.6.2010 at 15.27

Hei Högö ja Tuija. Harvoin olen kade, mutta kajakkimatkanne kuulostaa fantastiselta! Blogi on tosi hyvin kirjoitettu, ja kuvat upeita.
Naattikaa!
Päivi

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress