Blogi: luovasti luonnosta

10.7.2012 – Neljä loukkaantui tänä aamuna Pamplonassa

Kello kahdeksalta aloitamme aamiaista leskirouvan olohuoneessa. Iso televisio toistaa samaa aihetta, jota ihmettelimme jo eilen aamulla: Pamplonan härkäjuoksua. Suora lähetys näyttää tänäkin aamuna, miten teräväsarviset härät juoksevat vajaan kilometrin matkan ihmisiä piukassa olevaa kapeaa katua alas. Kohta joku onneton kaatuu ja härät vyöryvät ylitse. Toinen onnekkaampi väkijoukossa kaatunut pääsee hätäisesti ryömimään syrjään ennen härkien teräviä sorkkia.
Mutta vielä terävämpiä ovat härkien sarvet. Ohimennen ne pistävät reikiä edessä ja sivuilla juokseviin ihmisiin. Verta valuu ja lääkintähenkilöstö juoksee paikalle. Tämä on todellista espanjalaisten juhlaa, mutta me emme ymmärrä siitä mitään!
Neljänä aamuna tätä härkäjuoksua seuraa koko Espanja. Suorana lähetyksenä kolme-neljä minuuttia. Sen jälkeen sama toistuu monta kertaa hidastuksina: jokainen härän survaisu näytetään ja kaunis naispuolinen selostaja kertoo, mitä siinä tapahtuu. Sen jälkeen asiantuntijat studiossa kommentoivat. Tänä aamuna loukkaantui neljä henkilöä. Hetkeksi lähetys siirtyy sairaalaan, jossa ylilääkäri kommentoi vakavana vammoja. Ja lopuksi haastatellaan juoksussa mukana ollutta, joka selvisi vammoitta. Sitten kello on puoli yhdeksän ja uutiset näyttävät lyhyen välähdyksen EU:n johtajien kokouksesta, jossa myös suomalainen talouskomissaari kommentoin Espanjan onnetonta tilannetta.
Lähetys siirtyy jälleen Pamplonaan, jossa aamun tapahtumat näytetään uudelleen. Studion asiantuntijat löytävät vielä hidastuksista uutta kommentoitavaa, mutta sairaalasta ei ole juuri nyt tuoretta kerrottavaa.
Espanjassa tapetaan vuodessa noin 11 500 härkää härkätaisteluissa ja moninkertainen määrä harjoituksissa. Nuoria koulutetaan härkien tappamiseen 42 erikoiskoulussa. Kataloniassa härkätaistelut kiellettiin tämän vuoden alusta. Mutta muualla meno jatkuu. Pamplonan härkäjuoksulla on historiallinen ja uskonnollinen taustansa ja näitä areenalle juoksutettavia härkiä ei kuulemma surmata, ainakaan heti samana päivänä. Kamppailu härkätaistelujen kieltämiseksi jatkuu tässä maassa.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress