Blogi: luovasti luonnosta

6.7.2012 – Tie vie Andorraan, entisten vuoristorosvojen laaksoon

Espanjan moottoritiet ovat sileitä ja suoria, mutta niihin liittyy yksi tylsä asia. Tarkoitan tulliasemia, joille pitää syöttää tiemaksuja. Kahdensadan kilometrin matkalla Barcelonasta Andorraan maksoimme yli 30 € tukea Espanjan valtiolle. Raha taisi tosin mennä tarpeeseen.
Ensivaikutelma Andorrasta oli ahdistava. Valitsimme tämän kääpiövaltion ekaksi Pyreneitten kohteeksi, koska se sijaitsee vuoriston keskellä. Andorraa kuvataan valtioksi, jossa elämä on keskittynyt yhteen Y:n muotoiseen laaksoon. Espanjasta voi ajaa sisään Andorraan pysähtymättä, mutta vauhtia pitää toki hiljentää, sillä tie tai katu on kapea ja täynnä liikenneympyröitä. Vuoret vähän vain vilahtelevat talojen väleissä, sillä korkeat lasi- ja teräspytingit sulkevat näkymän kauemmaksi. Täällä on selvästi vauraampaa kuin Espanjassa.
Andorra on todellakin kääpiö Euroopassa. Siellä asuu 85 000 ihmistä, joista vain kolmasosa on alkuperäisväestöä, loput espanjalaisia, portugaleja ja fransmanneja. Pinta-ala on alle 500 neliökilometria, joista suurin osa jyrkkiä vuoria. Laaksot on rakennettu jokseenkin täyteen.
Andorran historia alkoi vuonna 805, jolloin Kaarle Suuri myönsi täällä asuville katalaaneille riippumattoman aseman palkkiona siitä, että vuoristoväki oli taistellut urheasti maureja vastaan. Tuohon aikaan, ja vielä melkein seitsemän sataa vuotta sen jälkeenkin Eurooppa taisteli lounaassa maureja ja idässä vielä pidempään osmanneja vastaan, kun nämä yrittivät tuoda islamia tähän maanosaan. Enemmän kuin tuhatvuotinen ennakkoluulojen ja sodan aika näiden kulttuurien välillä ei siis ole mitään uutta.
Andorralaiset pitivät sitkeästi kiinni erityisasemastaan, jota tosin pitkään kontrolloivat niin läheinen ranskalainen kreivikunta kuin espanjalainen hiippakuntakin. 1200-luvun lopulla maa sai muodollisesti itsenäisen aseman. Erään paikkakuntalaisen luonnehdinta maansa hallinnosta tänä päivänä oli tiivistettynä: ”medieval” – keskiaikainen.
Andorra on taitavasti käyttänyt hyväkseen sijaintiaan kahden suuren eurooppalaisen valtion välissä. Rikkautta on kerätty rosvoamalla, salakuljettamalla sekä veroja kiertämällä ja suojelemalla suuria pankkeja. Maa on ollut kuuluisa veroparatiisi, mutta tästä maineesta pyritään pääsemään eroon. Tähän liittyy myös andorralaisten kehittämä halpamyyntibisnes. Täällä, varsinkin sisääntuloväylien varrella on valtavia tavarataloja, jotka myyvät halpaa elektroniikkaa. Lisäksi rahaa kantavat tänne myös ne turistit, jotka tulevat hiihtämään tai kesällä muuten vaan nauttimaan vuoristosta.  Andorra ei kuulu EU:hun, mutta täällä käytetään euroja eikä peritä tulleja. Maan virallinen kieli on katalaani, eikä juuri kukaan puhu englantia.
Kun tulimme tähän laaksoon, oli kylmää ja taivas tihkutti vettä. Etsimme pienen hotellin kylästä, jonka nimi on La Massana.

La Massanasta löytyy viehättäviäkin kulmia.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress