Blogi: luovasti luonnosta

5.7.2012 – Barcelona on portti vuorille

Kolmas päivä on menossa kuumassa Katalonian pääkaupungissa. Lämmittely ja orientoituminen on kyllä tarpeen ennen nousua vuorille. Kaksi suomalaista, Tuija Nikula ja Jouko Högmander yrittävät päästä sisälle tähän maahan ja sen henkeen ennen kuin pääsevät pyrkimään Pyreneille, vuoristoon. Päiväkirjaa pitää jälkimmäinen vuoriston valloittaja.
Katalonia on maakunta Espanjan koilliskulmassa, Välimeren äärellä ja ulottuen Pyreneitten vuoristoon asti. Eikä tämä ole mikä tahansa maakunta, sillä katalaanit tunnetaan omapäisenä ja ylpeänä kansana, jolla on oma kielensä ja joka haluaa eroon Espanjasta.  Me emme kuitenkaan tavanneet ylimielisiä katalaaneja vaan ihan mukavia ja ystävällisiä ihmisiä. Vaikka emme puhu katalaania tai espanjaa, emme tavanneet sellaista arroganssia, joka on tavallista pohjoisessa naapurimaassa.
Tie katalaanien ajatusmaailmaan avautuu pikkusen historiallisen museon, Katalonian kansallisen taidemuseon ja merimuseon kautta. Tutustuimme myös Antoni Gaudiin hänen töittensä kautta. Gaudi oli mielikuvitusrikas arkkitehti, joka suunnitteli upeita taloja, puiston kaupungin keskelle sekä Sagreda Familian katedraalin.Viimeksimainittua on rakennettu jo 130 vuotta ja se valmistunee vuoteen 2026 mennessä, jolloin Gaudin kuolemasta on kulunut 100 vuotta. Keskeneräisenäkin tämä kirkko on fantastinen rakennus, jonka rinnalla Istanbulin Haga Sofia tai Vatikaanin Pietarinkirkko kalpenevat. Kävimme sisällä ja katselimme ulkoa sen kahta jo valmista fasaadia. Kyllä oli vaikuttava luomus!

Sagreda Familian yksi julkisivu kolmesta, se, jonka Antoni Gaudi ehti itse toteuttaa.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress