Blogi: luovasti luonnosta

17.11.2011 – Pohjoisesta Bangkokiin

Kuuma ja kostea suurkaupungin ilma iski päin kasvoja, kun astuimme ulos taivaslinja vaunusta Ratchapraropin asemalla Bangkokin keskustassa. Täällä on lämmintä 31 astetta vaikka on jo pimeää.

Tätä ennen tuli ensimmäinen tyrmäävä näky lentokoneen Chiang Raista tullessa laskuun. Kone lensi kaupungin yli, kääntyi Siamin lahden päällä ja liukui sitten kentälle. Ilmasta näkyi selvästi, että vielä monen viikon jälkeen tulvatilanne on yhä vaikea, katastrofaalinen. Suurkaupungin keskusta on kuiva, mutta ympärillä on paljon vettä. Aika samanlaista kuin tasan kaksi viikkoa sitten saapuessamme maahan.

Vettä on laitakaupungissa kaikkialla

Bangkokissa ja esikaupungeissa on 2,4 miljoona taloa kärsinyt tulvista, tämä on paljon alueen neljästä miljoonasta talosta. Tulva on pahiten kohdannut kaupungin laidoilla ja lähiöissä asuvia vähävaraisempia ihmisiä. Ystävämme Tony (joka opasti meitä Doi Inthanonissa alkumatkalla) kertoi omasta kodistaan, että talon alakerrassa on jo kuukauden ollut metri vettä. Omaisuutta on siirretty yläkertaan, mutta miten talosta mahtaa enää saada asuttavan?

Sanomalehti Bangkok Post kertoo tilanteesta. Monsuunisateet ovat päättyneet ja asiantuntijat uskovat suurimman osan tulva-alueesta olevan kuivaa joulukuun puolivälissä. Kuitenkin on mahdollista, että länsiosa Bangkokista olisi veden alla vielä uutena vuotena.

Lehden palstoilla on toinen uutinen melkein ohittanut tulvan: maan hallitus on aikeissa esittää parlamentille lakia, joka armahtaisi kuninkaan syntymäpäivänä viides joulukuuta ne vangit, joilla on alle kolmen vuoden tuomio ja jotka ovat täyttäneet 60 vuotta. Tämä on nostamassa raivoa oppositiossa, sillä esityshän tähtää siihen, että pääministerin veli, aiempi pääministeri Thaksim Shinavatra selviäisi hänkin kuiville. Hän sai kahden vuoden tuomion korruptiosta ja samalla lähti maanpakoon. Tämä veli on 62-vuotias. Pääministeri puolustelee esitystä sillä, että samalla armahdettaisiin 26 000 muutakin tuomittua. Lehden pääkirjoitus ottaa asiaan vahvasti kantaa ja ihmettelee, että eikö hallituksen pitäisi keskittyä korruptoituneen poliitikon pelastamisen sijasta niiden miljoonien kansalaisten auttamiseen, joiden kodit ovat tuhoutuneet. Tässä kohdassa voisi painaa tykkäämisnappia, jos sellainen lehdessä olisi.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress