Blogi: luovasti luonnosta

12.11.2011 – Koulussa

Chiang Mai on viehättävä kaupunki, aika suuri ja siellä on paljon kaikkea. Me vietimme lauantaipäivän kulinaaristen nautintojen äärellä. Kyllä – ylensöimme hyvää ruokaa! Mutta valmistimme sen itse! Ilmoittauduimme eilen Gap’s House –nimisen majatalon kokkikouluun. Tänä aamuna meidät sitten noudettiin koulun penkille. Mukanamme oli kaksi ranskalaista naista, oppilaita hekin, sekä kaksi opettajaa: Jol (oikealta nimeltään Surasee Kerdmolee) ja Sommi. Edellinen on humoristinen mies, jälkimmäinen viehättävä nainen. Lupaava alku!

Ensiksi kävimme kauppahallissa ostamassa aineksia. Siellä opimme tietämään mitä eroa on erivärisillä chili-pippureilla tai miten munakoiso esiintyy monissa eri asuissa. Näitä ja monia muita perusasioita tuli tiuhaan tahtiin Sommin esittelemänä. Mutta ei hätää, kameralla saa nopeasti talteen eri perusainekset.

Kuivattuja hyönteistoukkia kauppahallissa. Näiden valmistus ei kuulunut vielä kokkikoulun ykköskurssille.

Näyttä siltä, että thai-keittiössä kamppailee kolme perusmakua, joita sitten avitetaan erilaisilla hienoilla makusävyillä. Jos nyt oikein olen oivaltanut, tasapainoa haetaan suolaisen, makean ja chilin välillä. Me farangit, ulkomaalaiset, olemme kovin varovaisia chilin suhteen. Sitäkin voi lisätä ruokaan varovasti, siemenet poistaen, ottaen käyttöön vain isompia chili-palkoja ja varoen pieniä, kapeita birds eye –tyyppisiä. Tai sitten leikaten ruokaan vain palkojen kapeita päitä. Makeaa lisätään sokerilla ja jos sitä tulee liikaa ripoteltua, voi balanssia muuttaa suolaisempaan suuntaan kalakastikkeella tai osterikastikkeella. Mutta jos chiliä tulee liikaa, sille ei voi mitään. Vettä voi korkeintaan yrittää lisätä.

Näin pilkoimme, kuulotimme, paistoimme, höyrykeitimme ja taitavista käsistämme valmistui viiden ruokalajin ateria lounaaksi. Suomalais-ranskalaisessa äänestyksessä kärkeen sijoittuivat kana vihreässä curryssä sekä kana vihanneksien ja cashew-pähkinöiden kera. Iltapäivällä teimme lisää hyvää ruokaa, joka pakattiin mukaamme vietäväksi.

Kokkikoulun oppilas – ilmeistä mestariaineista – ja hänen opettajansa. Olemme juuri asettaneet bambunlehtiin annosteltua kalasuffleta höyrykeittimelle.

Tämä oli hieno päivä! Opetustila on ulkona, rehevän pihan korkeiden puiden varjossa, jossa jokaisella oppilaalla on oma kaasukeittimensä ja wokki-pannunsa. Kaikki on niin helppoa – ja valmis ruoka todella hyvää! Kurssi ei ole kallis, noin 20 €  hengeltä ja opettajat osaavat opettaa. Mutta loppulasku on vielä näkemättä, sillä tästä seuraa vääjäämättä hankintoja keittiöön. Meidän keittiöömme ei taida millään saada kaasuliettä, mutta vanha sähköliesi taitaa kuitenkin nyt saada siirron kaatopaikalle. Ja miten keittiön ennestäänkin täyteen kaapistoon saadaan mahtumaan kaikki ne pullot ja mausteet, joita thaimaalaisen opin käynyt kokki tarvitsee? Ehkä oli hyvä, että otimme alkuun tämän lyhyen kurssin. Saimme siitä sertifikaatin ja nyt meidän on mahdollisuus jatkaa toinen tai kolmaskin päivä uusien makuelämysten valmistamisessa. Mutta sitä harkitaan sitten seuraavalla Thaimaan matkalla. Nyt on kiire eteenpäin.

1 kommentti

Markku Salo13.11.2011 at 21.31

Aika eksoottista meinikiä teillä!
Joukolle onnea V-S lsp:n ympäristöpalkinnon johdostaa!!!

Markku ja Inari

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress