Blogi: luovasti luonnosta

4.11.2011 – Ottamassa tuntumaa Thaimaaseen

Tämän syksyn monsuunisateet tulivat rankempina kuin aikoihin. Koko Thaimaan keskiosan alanko on nyt tulvien piinaamaa maata. Tämä näkyi eilen hyvin lentokoneesta, sillä Bangkokin Suvarnabhumin lentokenttä on kuin saareke allikkoisella suolla. Näissä merkeissä se alkoi, Tuija Nikulan ja Jouko Högmanderin ensimmäinen tutustuminen villiin Thaimaaseen.

Kentältä pääsi vaikeuksitta kaupunkiin. Outi, meidän paikallisoppaamme ja Tuijan kummityttö kertoi elämän keskustassa tuntuvan ajoittain ahdistavalta. Ei siksi, että vesi vielä olisi noussut tähän 15 miljoonan asukkaan suurkaupungin ytimeen. Vaan siksi, että täällä on niin hiljaista: vähän autoja, niukasti ihmisiä. Tottahan se onkin, sillä tätä ei nyt uskoisi yhdeksi maailman ruuhkaisimmista suurkaupungeista. Liikenne kulkee samalla lailla joutuisasti kuin ruuhka-aikoina Turussa. Katukäytävillä ja ostoskeskuksissa on tilaa, sillä lailla ihan sopivasti. Parkkitalot ja korkeat sillat toimivat nyt autojen varastopaikkana eikä niitä riitä enää entiseen tapaan kaduille. Osa matalalla asuvasta väestä on muuttanut maalle sukulaisten luo tai evakuointikeskuksiin. Tämä hiljaisuus on outoa Bangkokissa, tällaista ei ole ennen nähty.

Tulviiko kaduilla? Keskustassa ei tulvi, sillä tuollainen parikymmentä kilometriä pitkä alue on siellä säilynyt kuivilla. Silti monet liikkeet ovat linnoittautuneet hiekkasäkkien taakse tulvaa odotellessa. Ja mikä hulluinta, monet ovat muuranneet noin metrin korkuisen muurin liikkeensä eteen. Yhdet ovat muuranneet oven kohdalle portaat, toiset pinoneet rappuset hiekkasäkeistä. Kolmansien asiakkaat saavat muuten vain kiivetä ylitse. Mutta ihmiset ovat täällä tottuneet eriasteisiin vedenpaisumuksiin. Kun monsuunisateet sattuvat olemaan vähän tavallista rankempia, saattaa keskustan kaduille nousta vähäksi aikaa puolisen metriä vettä. Nyt sitä on monen viikon ajan virrannut alas vuorilta. Pääkaupunki on vain hiukkasen merenpinnan tason yläpuolella ja nousuvesi mereltä virtaa jokia pitkin kauas sisämaahan hidastaen tulvan laskemista.

Tutustuminen luonnonvoimiin Bangkokin keskustassa sujui kahden naisen perässä kulkemalla kolmenkymmenen asteen lämmössä. Vietimme aikaa ostoksilla – vaatteet ovat täällä halpoja – jalkahieronnassa, kampaajalla, lyhyellä venematkalla joella ja illanhämyn coctaililla pilvenpiirtäjän kattoterassilla. Ruoka on thaimaallisen hyvää ja ihmiset tuntuvat hymyilevän koko ajan. Ei kovin villiä vielä, mutta ihan hyvä alku!

Yö saapuu viidentoista miljoonan asukkaan Bangkokiin

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress