Blogi: luovasti luonnosta

18.7.2011 Pääkaupungista rannikolle – Tbilisistä Potiin

Tässä vaiheessa matkaa vuokrasimme mekin itsellemme maastoauton Tbilisistä ja lähdimme kohti Mustanmeren rannikkoa. Sinne kulkeva tie on koko Georgian pääväylä, joka yhdistää kaksi suurinta kaupunkia, pääkaupungin Batumiin. Alkumatka onkin komeaa moottoritietä, joka sitten kapenee tavalliseksi, kyliä ja kaupunkeja halkovaksi maantieksi.

Georgian ja Venäjän lyhyen sodan aikana vuonna 2008 venäläiset paitsi tyhjensivät Etelä-Ossetian georgialaisista, valloittivat myös kaistaleen maata tuon kapinamaakunnan eteläpuolelta. Tämä georgialaisten ”kuritus” katkaisi samalla koko valtakunnan pääväylän ja valtasivatpa venäläiset vielä tien eteläpuolelta Gorin kaupungin, sen saman, jossa toveri Josif Stalin aikanaan syntyi. He pitivät näitä alueita hallussaan muistaakseni muutamia viikkoja, vielä vähän yli sovitun vetäytymispäivän. Koko Georgia oli kauhuissaan tästä kiusanteosta.

Mutta nyt pääväylä vetää. Matkalla rannikolle oli tilaisuus ihmetellä georgialaista liikennekulttuuria. En tiedä mikä siinä on pahinta: uhkarohkeat ohitukset, kiilaamiset, jatkuva ylinopeus vaiko täydellinen kaista-ajon puuttuminen.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress