Blogi: luovasti luonnosta

31.12.2010 – Vuosi päättyy Tbilisissä

”Illaksi kotiin” – nyt Ladan rattia vääntäen ja Lassen asuntoon Tbilisissä. Matkalla poikkesimme vielä Georgian entiseen, kunnianarvoisaan pääkaupunkiin Kutaisiin, jonne jäi seuraavaa käyntiä odottamaan monta mielenkiintoista kohdetta. Välittömästi Kutaisin pohjoispuolella on äskettäin perustettu uusi Sataplian kansallispuisto, jonka erikoisuutena ovat ainakin tippukiviluolat sekä dinosaurusten luita ja kivettyneitä jalanjälkiä. Mutta niitä siis emme nyt ehtineet nähdä.

Koko Tbilisin ydinkeskusta oli suljettu uudenvuoden aattoiltana. Tavisuplebis Moedani (Vapauden aukio, jota koristaa Pyhän Georgen kullattu patsas korkean pylvään päässä) ja pääkatu olivat aivan täynnä ihmisiä. Kaduilla myytiin ilmapalloja, hattaroita ja muuta karnevaalikamaa. Joulupukkeja liikuskeli ihmisjoukossa, mutta tontut olivat vähissä. Ihmisiä tänne houkutteli upea uudenvuoden konsertti aukiolle pystytetyltä esiintymislavalta sekä keskiyön ilotulitus.

Ihmiset olivat iloisella tuulella, joukossa oli paljon pieniäkin lapsia ja tunnelma korkealla. Umpihumalaisia örisijöitä tai metelöiviä nuorisoryhmiä ei näkynyt, mutta tosin pommien paukuttelu kadulla tuntui ajoittain hurjalta. Niinpä Vapauden aukiota lähestyttäessä pääkadulla oli sulku ja kymmeniä isoja poliiseja. Jokainen aukiolle haluava kopeloitiin pullojen, rakettien, aseiden, keppien jne varalta. Ihmiset päästettiin kapeista porteista läpi yksi kerrallaan, portin pielessä oli kuvat kaikista kielletyistä esineistä. Minut päästettiin läpi helposti, mutta naispoliisi piti Tuijaa pitkään tarkastuksessa. Poliisit olivat tiukkoja ja tarkkoja, mutta silti hymyileviä, mikä pehmensi muutoin kovakouraista käsittelyä.

Ei ollut ongelmia kuulla artistien laulavan, sillä äänentoisto oli hoidettu sillä volyymilla, joka piti varmasti hereillä nekin mummot, jotka muutoin olisivat saaneet pommien paukuttelulta nukuttua lähimmän kahden kilometrin säteellä. Esiintyjät näkyivät lavalta huonosti telineiden ja televisiokameroiden takaa, mutta sitä paremmin kahdelta jättimäiseltä screeniltä lavan kummaltakin puolelta.

Uudenvuoden aattoilta Tbilisin Vapauden aukiolla. Keskellä pylvään päässä musiikkia kuuntelee kullattu St. George

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress