Blogi: luovasti luonnosta

24.12.2010 – Rikkipitoisessa joulusaunassa

Tänään yllätin Tuijan viemällä hänet Tbilisin vanhaan kaupunkiin. Metekhin kirkko joen rannalla on eräänlainen Tbilisin tunnus. Plataanien reunustamien katujen yläpuolelle kurottuu talojen pitkiä parvekkeita. Voin kuvitella, miten varakkaampi väki istuu kesäiltana asuntonsa parvekkeella ja nauttii teetä – tai ehkä sentään gruusialaista viiniä. Alapuolella rahvas kulkee loppumattomana virtana ja köyhät istuvat parvekkeiden alla käsi ojossa kerjäämässä – kuten nyt talvellakin.

Se jouluaaton varsinainen yllätys oli kylpylä joen rannalla, yksi niistä sipulikattoisista, joita on tiiviinä rykelmänä paikalla jossa kuumat, rikkipitoiset lähteet joskus pulputtivat maan pinnalle. Legenda kertoo, että kuningas Vakhtang Gorgasali oli täällä metsästämässä kaksi tuhatta vuotta sitten. Hänen saaliinsa putosi kuumaan lähteeseen. Erään version mukaan se oli kauris, joka samassa parantui haavoistaan ja pakeni vapauteen. Toisen tarinan mukaan kuninkaan metsästyshaukka iski täällä fasaaniin ja molemmat yhdessä putosivat kuumaan lähteeseen ja kuolivat. Silminnäkijätodistajien puutteessa uskomme molempiin tarinoihin, joiden pääasia kuitenkin oli tieto, jonka mukaan kuningas päätti perustaa tänne, lähteiden luo ja Mtkavari-joen rantaan uuden kaupungin, Tbilisin.  Ei ollenkaan huonompi päätös.

Me nautimme joulusaunan kylpylän kuumassa rikkipitoisessa vedessä. Hieroja rentoutti lihakset ja kuuma tee täydensi kylvyn. Tunnelma oli hieno, itämainen eikä aivan tavallisen joulusaunan omainen. Mutta hyvin kyllä sen veroinen.

Saunan jälkeen saapui aattoilta. Tina oli valmistanut meille komean kolmen ruokalajin illallisen. Söimme itsemme kylläiseksi. Jälkiruuan kanssa nautimme isäntämme Lassen hyvää konjakkia. Se on meidän joulumme Tbilisissä.

Metekhin kirkko ja 1600 vuotta sitten hallinneen kuningas Vakhtang Gorgasalin patsas

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress