Blogi: luovasti luonnosta

20.6.2017 – Lento Teheraniin, kuumaan kaupunkiin

Ennen lentopäivän aamiaista lähtevät muut kävelylle viereiseen puistoon, kun taas minä ja Tuija jäämme puiston penkille, respan ulkopuolelle lataamaan Helsingin Sanomia tabletille. Taas on aika orientoitua Euroopan ja kotimaan asioihin, sillä onhan poissa ollessamme tapahtunut monenlaista, muun muassa eräs hallituspuolue on hajonnut kahtia, puhjennut hallituskriisi ja yksi oppositiopuolue saanut uuden puheenjohtajan.

Lehden lataus on hidasta kuten kaikkialla, missä yleensäkään on langaton verkko tarjolla. Aamiaisella sitten kuulemme, että puistossa oli aamulla laulanut useita aavikkokultarintoja sekä näkynyt kauluskaijoja, pihamainoja ja valkoposkibulbuleja. Kahden ensin mainitun uuden lajin mukana retken kokonaislajimäärä nousee 173 lajiin. Mukana on vain kolme kahlaajalajia, yksi sorsalintu ja kaksi lokkilintua. Muut näiden ryhmien edustajat ovat pesimässä pohjoisessa, saapuvat taas syksyllä joukolla tänne talvehtimaan. Olemme toki onnistuneet näkemään monet Iranin endeemisistä tai muuten vain huippuharvinaisista lajeista: kaspiantiaisen, persiantaskun ja aavikkonärhen. Lisäksi jokaisella meistä on vielä omia mielilajejaan ja muita lintuja, joita on aina halunnut nähdä. Itse pidän kovasti kivikkosatakielestä ja ruskopääsirkusta.

Teheraniin on matkaa 900 kilometriä. Majoitumme kaupungin keskustassa olevaan hienoon hotelliin ja kohta lähdemme taksilla lähemmäs nähtävyyksiä. Mutta Teheranissa on kuumaa, mittari näyttää 38 astetta, mikä koettelee kestävyyttä. Kaupungin teehuoneet ja harvat baarit ovat kiinni ramadanin takia. Onnistumme kuitenkin ostamaan kioskista muutaman kylmän cokiksen. Näitä sitten kannamme muovikassissa pitkin kaupungin katuja, kunnes lopulta löydämme syrjäisen kolon, jossa voimme nauttia ”pussicokikset” käyttäytymättä sen enempää sopimattomasti. Viereisen pankin ikkunasta vartija seuraa juominkejamme, ehkä vähän huvittuneena.

Huomenna aamulla lähtee lento Suomeen. Tringan Iranin matka on päättymässä. Ryhmä oli mukava. Pasargad Tours, oppaamme Ali Alieslam ja Nima Mehrabany selvisivät vaativasta työstää erinomaisesti. Näimme paljon hienoja lintuja, vuoristoja ja aavikoita sekä saimme vähän lisää tuntumaa tähän tuntemattomaan maahan. Kaikki järjestelyt sujuivat täsmällisesti eikä mitään pelottavaa tullut vastaan. Poliiseja tai sotilaita ei juuri näkynyt ja ihmiset olivat kaikkialla hyvin ystävällisiä. Voin suositella!20170611-IMG_0055

 

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress