Blogi: luovasti luonnosta

28.11.2016 – Aamu Dez-joella, iltakahvit Ahvazissa

Olemme etelässä kamelien ihmeteltävinä

Olemme etelässä kamelien ihmeteltävinä

Kaunis, kirpeä aamu tamariskimetsässä Dez-joen törmällä. Aurinko alkaa lämmittää. Tuntuu kotoiselta kun pensaikossa hyppelee mustarastaita ja punarintoja. Ne sekä talitiaiset ja peipot ovat tulleet pohjoisesta, eivät kai kuitenkaan räntäsateisesta Suomesta saakka. Näillä tasangoilla talvehtii suuri määrä kyyhkyjä: suuria sepelkyyhkyjen ja uuttukyyhkyjen parvia, palmukyyhkyjen helminauhat saavat sähkölinjat notkumaan ja turkinkyyhkyt kuukuttavat pienissä metsäntöppänöissä. Itämaan tunnelmaa ylläpitää iso lauma kameleita, joita valuu edessämme olevalle aukealle.

Aamua Dez-joen varrella samannimisessä kansallispuistossa

Aamua Dez-joen varrella samannimisessä kansallispuistossa

Lintuaamu on aika vaatimaton. Liitohaukka pysähtyy lekuttelemaan lähelle. Se tuntuu olevan yksi tavallisimmista petolinnuista talvisella viljelytasangolla. Etelänisolepinkäinen tähyää syötävää pensaan latvassa. Vieressä sirkuttaa pajuvarpusten tiivis joukkio. Siitä yritämme poimia erilleen tamariskivarpusia, joiden pesiä on tällä tiheässä. Mutta ei, niiden parvet ovat muuttaneet muualle.

Liitohaukka muistuttaa väritykseltään eräitä suohaukkoja

Liitohaukka muistuttaa väritykseltään eräitä suohaukkoja

Muutoinkin linnut näyttävät suhtautuvan meidän joukkoomme epäilevästi. Viljelysten välissä kasvavien jättiläismäisten ruokokaistojen piilossa persiantimalit vilahtelevat, mutta eivät tule reilusti näkyviin. Oppaamme tietää, että täällä viipyy myös muutama basrankerttunen yli talven, mutta ei se siltä näytä. Lohdutukseksi näemme vilaukselta muutaman osmankäämikerttusen, mutta vaisuja ovat nekin tänään.

Niinpä päätämme lopettaa varhain alkaneen lintupäivän tavallista aikaisemmin ja automme keula kääntyy etelään kohti Ahvazia. Tämä kaupunki kuuluu sarjaan ”Maailman miljoonakaupungit, joista en ole ennen kuullutkaan”. Täällä asuu yli kaksi miljoonaa asukasta. Lonely Planet kuvaa kaupunkia harmaaksi teollisuuskaupungiksi, jossa ei ole mitään nähtävää. Vaimoni kanssa päätämme silti yrittää.

Kävelemme kortteli korttelilta johonkin suuntaan, jossa otaksumme olevan miljoonakaupungin keskustan. Sitä ei taida tällä menetelmällä löytyä, ja niin päätämmekin etsiä viihtyisän kahvilan. Korttelit vaihtuvat, mutta toivoa ei ole edes teehuoneesta. Eräällä pihalla näemme nuorten ihmisten seurueen ja päätämme kysyä neuvoa. Joukosta löytyy englanninpuhuja, iso partainen mies. Häneltä ja heiltä saamme neuvoja, mutta mies kieltää valokuvaamisen, ainakin naisten kuvaamisen. Vahinko, sillä tekeillä oleva kuvasarjani iranilaisten naisten pukeutumisesta olisi saanut näistä suurisilmäisistä, tummista naisista hienon lisän.

Jatkamme kävelyä neuvoa seuraten. Pian vierellemme pysähtyy auto, josta pari nuorta naista juoksee ulos ja kysyy sujuvalla englannilla, että minne matka. Naiset ovat silminnähden innoissaan, kun saavat auttaa – ja puhua englantia. Otamme muutaman valokuvan, sillä nyt ei missään näy miehiä sitä kieltämässä.

Vihdoin löydämme sen viihtyisän pienen kahvilan, jonne meitä neuvottiin. Sisällä on tarjoilija ja keski-ikäinen mies pöydässä. Tämä kohta auttaa meitä tilaamaan kaksi maitokahvia. Hän kertoo syntyneensä Kuweitissa, jossa myös sujuva englanti on häneen tarttunut. Hän on kuitenkin iranilainen ja on tänne palattuaan avannut tämän kahvipaikan. Samassa sisään pyllähtää kolme nuorta naista, ne kaksi, jotka jo tapasimme ja toisen sisko. He tarjoutuisivat näyttämään meille Ahvazia, mutta valitettavasti tämä ei ole sovitettavissa meidän ryhmämme yhteiseen aikatauluun. Vielä Tuija vaihtaa heidän kanssaan Instagram-nimiä ja niin tytöt häviävät yhtä nopeasti kuin tulivatkin.

Kauniita tummasilmäisiä naisia Ahvazin kadulla. Huomaa hijabin, päähuivin luova käyttö.

Kauniita tummasilmäisiä naisia Ahvazin kadulla. Huomaa hijabin, päähuivin luova käyttö.

Ennen kun me lähdemme, ilmoittaa isäntä, että talo sitten tarjosi nämä kahvit. Me jatkamme vaellustamme harmaita katuja pitkin etsien tietä takaisin kohti hotellia.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress