Blogi: luovasti luonnosta

8.4.2015 – Ajatuksia Negevissä matkalla kotiin

Negevin autiomaa on punaisia, keltaisia ja mustia vuoria sekä välissä tasaista hiekkaa. Lämpöä on 38 astetta kun ajamme kohti Tel Avivia ja sen lentokenttää. Keskustelen Tuijan kanssa Israelista, sen ihmisistä, luonnosta ja vähän politiikasta. Tiellä on paljon autoja, sillä monilla ihmisillä on vapaapäivä, koska täällä vietetään Pesach-juhlaa muistoksi siitä kun Mooses toi kansan vapaaksi egyptiläisten orjuudesta. Olemme jo muutaman päivän ihmetelleet, miksi kaikki leipä on nyt pannassa. Tämä liittyy siihen, että orjuudesta lähtö tapahtui tarinan mukaan niin nopeasti, että leipätaikina ei ehtinyt nousta ja siksi pitkälle matkalle jouduttiin lähtemään ilman leipää.

Monet israelilaisista ovat kysyneet meiltä, että mitä pidätte Israelista. Vähän samaan tapaan kuin – ainakin aiemmin – suomalaiset kysyvät ulkomaalaisilta vierailta. Olemme vastanneet rehellisesti pitävämme tästä maasta. Ihmiset ovat ystävällisiä, mukavia – ja niin länsimaalaisia. Pieni pistäytyminen Jerusalemin itäpuolella ja Jordaniassa näyttivät meillekin miten suuri ero on länsimaisten ihmisten ja arabien välillä. Mutta molemmissa kulttuureissa ja ihmisissä on miellyttäviä piirteitä, toiset vaan ovat meille tutumpia kuin toiset.

On ollut hienoa nähdä, miten autiomaa on saatu viheriöimään kibbutseissa ja miten innostuneita ihmiset siellä ovat omasta elämänmuodostaan. Ulkopuolinen uhka on vahvistanut israelilaisten isänmaallisuutta ja yhtenäisyyttä. Juutalaisilla israelilaisilla on vahva identiteetti. Mutta on meillä yksi surullinenkin arvio Israelista tämän matkan perusteella: konflikti juutalaisten ja palestiinalaisten välillä näyttää toivottomalta. Pelkäämme, että tästä maasta tulee vielä paljon ikäviä uutisia maailmalle. Kiista siitä, missä palestiinalaisten ja muiden Israelin arabien koti olisi, on niin solmussa ja kärjistynyt, että sen ratkaisua ei ole näkyvissä.

Toivottavasti meillä on tilaisuus tulla tänne uudelleen ja oppia lisää tästä maasta, sen ihmisistä ja luonnosta.

autiomaa3

 

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress