Blogi: luovasti luonnosta

28.3.2015 – Päivä Jerusalemissa

Pitäähän tämä nähdä. Abraham heimoineen tuli tänne kolmetuhatta vuotta sitten jostakin nykyisen Irakin alueelta. Juutalainen kansa ja juutalainen uskonto ovat Abrahamin perintöä, mutta niin on myös kristinusko, joka lähti omille teilleen yli tuhat vuotta myöhemmin sekä islamin usko, joka erkani juutalaisuudesta puolitoista tuhatta vuotta Abrahamin jälkeen. Kaikki nämä uskonnot pitävät Jerusalemia ja sen temppelivuorta pyhänä paikkanaan. Huolimatta siitä, että kaikki nämä uskonnot puhuvat rauhasta ja lähimmäisen rakastamisesta, tappavat niiden kiihkomieliset kannattajat toisiaan päivittäin täällä ja muualla.

Eilen näimme omin silmin, että Palestiina on karua ja kuumaa aroa, hiekkakivivuoria – ja Jordanin laakson lukuun ottamatta se näyttää joutomaalta. Kylät siellä näyttivät äärimmäisen köyhiltä, ne kylät, joihin emme uskalla edes päätieltä poiketa. Ensimmäisen kerran kysyin: onko tämä kaikki sotiminen sen arvoista?

Kalliotemppeli ja sen edessä Jerusalemin vanhan kaupungin itkumuuri. Kahden uskonnon pyhiä paikkoja.

Kalliotemppeli ja sen edessä Jerusalemin vanhan kaupungin itkumuuri. Kahden uskonnon pyhiä paikkoja.

Tänään kysyin toisen kerran, kun sain nähdä – tosin matkan päästä Kalliotemppelin, islamin toiseksi pyhimmän paikan. Kaikeksi epäonneksi se on rakennettu tuhat vuotta sitten samalle paikalle, johon Salomon rakensi vajaat 3000 vuotta sitten juutalaisten kuuluisan temppelin. Nebukadnesar tuli ja tuhosi sen vuonna 586 ennen ajanlaskumme alkua ja vei juutalaiset vangiksi Babyloniaan. He tulivat takaisin ja rakensivat temppelin uudelleen. Roomalaiset tuhosivat sen vuonna 70 jälkeen ajanlaskumme alun. Nyt kiihkomieliset juutalaiset haluavat puolestaan hävittää muslimien temppelin ja rakentaa paikalle kolmannen temppelinsä. Tässä on sen vihanpidon ydin, joka järkyttää maailmanrauhaa.

Mahdanko olla ainoa, joka temppeliä, Al-Aqsan moskeijaa ja Itkumuurta katsellessaan on ajatellut, että voisihan sen kolmannen rakentaa tuohon Kalliotemppelin viereen. Sen jälkeen voitaisiin taas olla hyviä naapureita ja rakastaa lähimmäisiä…

Jerusalemin vanhan kaupungin basaareissa on väriä ja kuhinaa. Ortodoksijuutalaiset käyttävät ohimopalmikkoja.

Jerusalemin vanhan kaupungin basaareissa on väriä ja kuhinaa. Ortodoksijuutalaiset käyttävät ohimopalmikkoja.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress