Blogi: luovasti luonnosta

27.3.2015 – Vieraana Kfar Ruppinin lintujen rengastusasemalla

Gobi oli tullut jo viideltä nostamaan lintuverkot ylös. Tullessamme puoli kuudelta lintuasemalle, roikkuu verkossa jo mustapääkerttu ja hernekerttu. Ne olivat lentäneet verkkoon pysähdyttyään lepäämään tässä laaksoss matkallaan päiväntasaajalta sinne meille pohjan perille. Pian verkkoon eksyy myös kaksi peltosirkkua.

En tiedä miten kauan tämä sympaattinen mies on lintuja harrastanut. Nähtävästi vuosia on paljon takana, sillä hän mainitse rengastaneensa yli 11 000 tornipöllöä. Ei kuitenkaan näistä verkoista, vaan niistä valkoisista laatikoista, joita lintuharrastajat ovat pystyttäneet viljelijöiden toivomuksesta peltojen äärille. Gobi kertoi vastaavansa tornipöllöjen ”viljelystä” koko pohjois-Israelin alueella. Täällä Jordanin laaksossa hänellä on 300 pönttöä. Viime vuosi oli kuiva, mistä johtuen myyriä ja hiiriä sikisi niukasti. Pöntöistä oli vain 24% asuttuina ja lentoon pääsi vain pari poikasta pönttöä kohden. Vanhemmat poikaset söivät nuorempia ja pöllöt olivat kovilla. Mutta sen jälkeen koko viime talven Israelissa on satanut epätavallisen paljon. Nyt pellot viheriöivät ja tornipöllöillä riittää ruokaa pönttöihin kannettavaksi. Tänä vuonna pöntöistä on 65% asuttuina. Munia on ollut keskimäärin yhdeksän.

Tämä on hyvin tavallinen näky viljelyksillä: tornipöllön pönttö. Kaksi kolmasosaa näistä on tänä vuonna asuttuina.

Tämä on hyvin tavallinen näky viljelyksillä: tornipöllön pönttö. Kaksi kolmasosaa näistä on tänä vuonna asuttuina.

Gobi ja Sofi hoitavat yhdessä lintujen rengastusta. He mieluusti kertovat linnuista ja lintupaikoista vieraille. Israel on yksi niitä maita mm. Suomen, Ruotsin, Englannin ja Hollannin ohella, joissa lintuharrastus on laajalle levinnyt.

Gobia ja Sofi pakkaamassa verkosta irrotettuja peltosirkkuja pussiin, jossa ne siirretään mitattaviksi ja rengastettaviksi.

Gobia ja Sofi pakkaamassa verkosta irrotettuja peltosirkkuja pussiin, jossa ne siirretään mitattaviksi ja rengastettaviksi.

Muutaman tunnin jälkeen meidän on lähdettävä. Jatkoimme Bet Sheanin kaupungista etelään tietä numero 90. Se johtaa Jordanian rajaa seuraten etelään. Kohta tien katkaisee ”check-point”, tarkastusasema, sillä saavumme palestiinalaisalueelle, jonka Israel valtasi Jordanialta kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Tänne arabit haluavat nyt perustettavan itsenäisen Palestiinan valtion. Israel ei tätä ajatusta ole hyväksynyt ja paljon verta on vuodatettu sen asian tiimoilta kuluneen melkein viidenkymmenen vuoden aikana. Mitä on saatu aikaiseksi? Aseistettuja sotilaita tarkastuspisteillä, hampaisiin saakka aseistettuja sotilaspartioita ja turvattomuutta kaikille.

Emme paljon sivuille vilkuile, sillä jokaisen sivutien haarassa on punainen kyltti, joka kieltää Israelin kansalaisten ajamasta sinne palestiinalaisten alueelle. Siellä on juutalainen hengenvaarassa. Turistin elo ei taida sekään olla kovin arvokasta siellä. Emme kokeile, jatkamme suoraan Jerusalemiin.

Punainen kyltti, joka palestiinalaisalueilla varoittaa poikkeamasta valtatieltä kyliin tai Jerikon kaupunkiin. Yhteiselo ei ole ihan kitkatonta!

 

Jerusalemissa on myös jakolinja keskellä kaupunkia, ns. vihreä linja. Meidän hotellimme on kaupungin itäpuolella, jossa taitaa asua pelkästään arabeja. Täällä ei turisti osaa pelätä henkensä puolesta, mutta ero juutalaisten ja arabien välillä näkyy täälläkin.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress