Blogi: luovasti luonnosta

26.3.2015 – Päivä kibbutsilla Jordan-virran laaksossa

Vesi on tässä laaksossa arvokasta. Nyt kun Israel ja Jordania ovat olleet jo 20 vuotta rauhanomaisissa väleissä, kiistaa on enää siitä kuka saa käyttää Jordan-joen vettä. Vuorilta laaksoon laskeutuva pohjavesi ei yksin riitä, vaan Genesaretin järvestä Kuolleeseen mereen virtaavan Jordan-joen vesi käytetään tarkoin hyväksi. Mahtaako sitä paljonkaan saapua perille asti?  Laakson länsipuolella kibbutsit harjoittavat laajamittaista maataloutta ja vesiviljelyä. Valtavia kalankasvatusaltaita on pengerretty laaksoon.

Mekin saamme osamme veden viljasta paitsi syömällä kalaa lounaaksi Bet Sheanin ravintolassa, ennen muuta nauttimalla altaiden linnuista. Tämä tapahtuu ajamalla autolla pitkin kala-altaiden reunavalleja sekä laskemalla ja kuvaamalla lintuja auton ikkunasta. Ensin näemme kynsihyypät. Kilometrien mittaiset vallit on jaettu hyyppäparien kesken reviireiksi, joita linnut kimittäen kuuluttavat kun niitä lähestyy. Altaan reunoilla ja tolppien päässä päivystävät kirjokalastajat ja välillä kuuluu jostain korkeammalta smyrnankalastajan iloinen trilli sen kuuluttaessa omaa reviiriään. Haarahaukat kiertävät veltoin siiveniskuin altaita ja pari kertaa näemme kalasääsken tolpan päässä nauttimassa kalarikkaista maisemista. Pari vuotta sitten täällä nähtiin sellainen kalasääski, jonka selästä sojotti antenni. Se oli Suomen Utsjoella pyydetty ja satelliittilähettimellä varustettu sääksi, joka Afrikan matkalla oli pysähtynyt näille altaille. Niin ja vielä ne haikarat: silkkihaikarat, jalohaikarat ja harmaahaikarat miehittävät altaiden reunoja.

Kibbutsi Kfar Ruppin perustettiin vuonna 1938. se on saanut puolustaa itseään monissa sodissa ja monet ovat olleet sen koneet. Vanhoja traktoreita ja vartiotorni ovat nyt nähtävyyksiä.

Kibbutsi Kfar Ruppin perustettiin vuonna 1938. se on saanut puolustaa itseään monissa sodissa ja monet ovat olleet sen koneet. Vanhoja traktoreita ja vartiotorni ovat nyt nähtävyyksiä.

Tunnemme olevamme lomalla. Asumme kibbutsin bungalovissa, jonka pihapöydälle meille on katettu aamiainen. Lämpöä on jo aamulla yli 20 astetta. Arabianbulbulit rupattelevat puissa ja mustafrankoliini kuuluttaa kireällä äänellä yksinäisyyttään talon takana. Välillä aurinkolintu, isopurppuramedestäjä, kolibria vastaava vanhan maailman kukkien ystävä tiiskuttaa pihapuissa. Kfar Ruppinin kibbutsia voi suositella lintujen ystävälle!

Pohjoiseen matkaavia inirintoja oli pysähtynyt kibbutsin luomalle keitaalle.

Pohjoiseen matkaavia inirintoja oli pysähtynyt kibbutsin luomalle keitaalle.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress