Blogi: luovasti luonnosta

1.10.2014 – Erikoista rakentamista ja purkamista

 

Kahvilla käydään usein. Kadunvarret Tiranassa ovat täynnä viehättäviä kahviloita. Siis sananmukaisesti täynnä: niitä on 5 – 6 yhdessä korttelinvälissä ja terassit ovat levinneet pitkälle katukäytävän päälle. Täällä tilataan tavallisesti kuppi kahvia (pieni ekspresso) ja saadaan sen kanssa lasi vettä. Pöytään tarjottuna tämä maksaa tavallisesti 100 levaa eli noin 70 eurosenttiä. Eikä kahvin kanssa juuri koskaan näe kakkua, leivosta tai muuta pullan puolikasta.

Pari päivää sitten Tirannan kahvilakulttuuri järkkyi, aivan sananmukaisesti. Ei, se ei ollut maanjäristys. Vaan yhtenä aamuna joukko rälläkkämiehiä iski katukahviloiden kimppuun. Poliiseja oli runsaasti paikalla, mutta he vain pitivät kahvilan omistajia aisoissa sillä aikaa kun kahvilan seiniä, pylväitä ja kattoja alettiin romahduttaa alas. Pian paikalla oli runsaasti yleisöä seuraamassa terassien tuhoa. Eikä vain Rruga Mine Pezan, oman katumme ja naapurikahvilamme kohdalla vaan kaikkialla keskustassa. Varmaan kymmeniä kahvilan terasseja tuhottiin poliisin suojeluksessa. Katuyleisö enimmäkseen nautti näytelmästä: purkajille hurrattiin ja omistajalle buuattiin.

Terassien purkutalkoot menossa Tiranan keskustassa. Moni ihana kahvila menetti näinä päivinä ulkotilansa. Asiakkaat varmaan palaavat kun pöly laskeutuu.

Terassien purkutalkoot menossa Tiranan keskustassa. Moni ihana kahvila menetti näinä päivinä ulkotilansa. Asiakkaat varmaan palaavat kun pöly laskeutuu.

Vasta vähän myöhemmin levisi tieto, että kaupungin uusi hallinto oli päätynyt näin radikaaliin hyökkäykseen sen jälkeen kun luvattomasti katukäytäville laajentaneet kahvilat eivät muutoin suostuneet purkamaan jalankulun estäviä terassejaan.

Tätä katsellessa tuli mieleen, että tällaista kansanhuvia ei taida juuri löytää muualta kuin Albaniasta.

Mutta terassit ja parvekkeet ovat muutoinkin ihmisten suosiossa. Maaseudun talojen arkkitehtuuri on suomalaisittain aika omaperäistä: talot ovat kaksi- tai kolmikerroksisia ja niissä on pitkiä tai pitkiä ja leveitä parvekkeita eri puolilla taloa ja eri tasoissa. Eräät parvekkeet ovat ilmeisesti koristeita, sillä kaikkiin ei edes johda oviaukkoa.

Monenlaisia taloja, joissa on paljon parvekkeita ja iloisia värejä. Ympärillä puutarhaa, jossa kasvaa viinirypäleitä, granaattiomenoita ja vaikka mitä.

Monenlaisia taloja, joissa on paljon parvekkeita ja iloisia värejä. Ympärillä puutarhaa, jossa kasvaa viinirypäleitä, granaattiomenoita ja vaikka mitä.

Vielä lokakuun alussa aurinko paistaa lämpimästi: Tänäänkin lämpö kiipesi 24 asteeseen. Kesällä voi lämmintä olla 35 astetta. On hyvä omistaa talo, jossa voi auringon paahdetta ja varjoa etsien tai vältellen valita sopivan parvekkeen, joka tarvitaan rentoutumiseen pienen kahvikupin ja vesilasin kera.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress