Blogi: luovasti luonnosta

30.4.2014 – Autossa matkalla itään

Kahdeksan tuntia bussissa. Viime viikkojen sateiset ilmat ovat nyt vaihtuneet lämpimäksi kevätsääksi, joka täällä tarkoittaa sellaista kahdenkymmenen viiden tai kolmenkymmenen asteen lämpöä. Ajamme Tbilisistä itään läpi Kakhetin kuuluisan viinimaakunnan. Metsiä ei enää näy, viljelykset peittävät kumpuilevaa maastoa. Missä tahansa pysähdymme, täyttää lintujen viserrys ilman. Haukat ja kotkat hallitsevat ilmatilaa.

lampaita
Lopulta pellotkin muuttuvat kuiviksi laidunmaiksi. Tulemme arolle, jossa ei juuri asumuksia näy. Siellä täällä käyskentelee viidensadan tai tuhannen pään lammaslaumoja, joita paimenet ja laumanvartijakoirat seuraavat. Tavoitteenamme on päästä illaksi eräälle syrjäkulman lammasfarmille, jossa isäntäväki majoittaa ja syöttää vieraita.

sininärhi
Ennen farmia huomaamme muutoksia lintumaailmassa. Arolla kasvaa siellä täällä joku matala pensas tai pieni puu, monet niistä tien varsilla. Näissä puissa on lintuja, tekisi mieli sanoa, että joka toisen puun latvassa istuu lepinkäinen tai sininärhi. Liioittelematta voi kuitenkin kertoa, että lämpimät säät ovat tuoneet mukanaan paljon muuttajia, joita nyt näemme bussin ikkunasta. Kuivilla osuuksilla näkyy arokiuruja lennossa ja muutama kellertäväpäinen arohiirihaukka näkyy tarkkailevan valtakuntaansa jostakin korkeammalta maastonkohdalta.

aro2
Illan suussa olemme Dalis Mtassa ja majoitumme vaatimattomiin taloihin kauniiden puiden ympäröimällä rinteellä. Alhaalla laaksossa jokivartta seuraa pitkä luonnonsuojelualue, johon huomenna tutustumme. Sen katkaisee pato, tekoallas ja voimalaitos. Silti maatilalla toimitaan pääosin ilman sähköä. Illalla kahdeksalta käynnistetään aggregaatti ja lamput sammuvat yhdeltätoista. Siinä välissä on ladattava myös kameran, tietokoneen ja turistin mukanaan tuoman minkä tahansa härvelin akut.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress