Blogi: luovasti luonnosta

25.4.2014 – Yli levottoman Ukrainan sateiseen Georgiaan

Valkovenäjää katselen ylhäältä. Euroopan viimeinen diktaattori asuu täällä, näin sanotaan. Mutta voi niitä metsiä: valtavat, hakkaamattomalta näyttävät metsät lupaavat Keski-Euroopan oloissa ainutlaatuista luontoa! Jokia, isojakin virtoja meanderoi sankkojen metsämaiden läpi, joita suot pilkuttivat. Tuolla en ole vielä koskaan käynyt!
Yli levottoman Ukrainan lennämme. Siellä luonto on jo kauniin vihreää, mutta Ukrainasta puhuttaessa ihmiset – kanssamatkustajat koneessa ja lentoasemalla – näyttävät huolestuneilta. Mitä se Venäjä aikoo? Ennen Kiovaa allamme aukenee käsittämättömän laaja järvi, padottu tekojärvi. Sen ja kaupungin välillä on laajoja kosteikkomaita, jossa vesi kiiltää ilta-auringossa. Siellä asuu lintuja, joitakin näkyykin.
Pimeässä Tbilisissä sataa vettä puolen yön aikaan. Ei ole kovin lämmintä. Pieni mies on vastassa ison mersun kanssa. Hotelli Noah’s Ark on ison ja ruman kivitalon alakerrassa. Matkaa kaupungin keskustaan on 7 km, metronkin kerrotaan sinne vievän. Ihan tyydyttävä yösija 61 larin hintaan. Saan salasanan wifiin, mutta hukkaan sen heti alkuun. Olutta pullo mukaan, sillä unet lentokoneessa Kiovan jälkeen piristivät ihan liikaakin.
Huomenna alkaa linturetki. Tapaan matkaseurani lentokentällä, kun neljä brittiä ja kaksi ruotsalaista saapuvat Istanbulin koneella. Meitä opastavat seuraavien seitsemän päivän aikana englantilaisen Sunbird Toursin sekä georgialaisen Ecotoursin paikallinen opas. Teemme pikkubussilla matkaa ensin Suur-Kaukasuksen keskiosiin, sinne missä Kaukasuksen kaksisataa vuotta vanha sotilastie Venäjän puolelta tulee yli vuorten. Sen jälkeen käymme ottamassa vastaan kevään lintuja Georgian itäosan kuivilla aroilla ja puoliaavikoilla. Odotettavissa on sekä hyytävän kylmää että läkähdyttävän kuumaa. Tervetuloa mukaan!

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress