Blogi: luovasti luonnosta

12.7.2013 – Tbilisi aina sydämessäni

Kymmenen päivän linturetken jälkeen Tuija Nikula, Inari Uusimäki, Markku Salo ja minä jäämme vielä kahdeksi päiväksi Tbilisiin, Georgian pääkaupunkiin. Se on noin 1600 vuotta vanha kaupunki maassa idän ja lännen, pohjoisen ja etelän välillä. Niinpä Georgiaa ja sen intohimoisen ylpeää kansaa ovatkin vuoroin miehittäneet persialaiset, arabit, mongolit, turkkilaiset ja venäläiset Juuri nyt opetellaan itsenäisyyttä ja pyritään lännen malliseen demokratiaan. Georgian asema tärkeällä kauppareitillä ei ole ollenkaan vähentynyt, sillä nyt maan läpi kuljetetaan idän öljyä ja kaasua lännen markkinoille.

tbilisi vanha

Kaupungissa viehättävät sen tummat ja eksoottiset ihmiset. Kaupungin katuja reunustavat kauniit talot eri aikakausilta. Vanhassa kaupungissa näkee paljon katettuja parvekkeita, joista kaupunki on kuuluisa. Parvekkeiden alla on paljon pieniä kauppoja ja kadulla kahviloita. Turisteja on vain sopivasti, ei mitenkään liikaa. Kaupunkia halkovan Mtkvari-joen varrelle on nykyinen, kohta väistyvä presidentti halunnut rakennettavan moderneja rakennuksia, joita meillä kutsuttaisiin wau-arkkitehtuuriksi. Kaikki kaupunkilaiset eivät näistä uusista komistuksista pidä, mutta minun silmääni ne hivelevät. Enää kaikki eivät pidä myöskään presidentti Mikheil Saakashvilistä, joka tuli presidentiksi ruusuvallankumouksessa yhdeksän vuotta sitten ja jonka toimikausi päättyy lokakuussa tänä vuonna. Tuntuu, että tässä suhteessa ilmapiiri ja ihmisten mieli on muuttumassa. Vielä pari vuotta sitten häntä kuuli paljon myös kehuttavan.

Presidentin linna mäellä ja uusi konserttitalo raenteilla Mtkvari-joen rannalla

Presidentin linna mäellä ja uusi konserttitalo raenteilla Mtkvari-joen rannalla

tbilisi uusi 2

Tbilisin miljoonakaupunki on eräs näistä eri kulttuurien välisistä sulatusuuneista, jonne itsekin mielellään sulautuu. Mutta me lähdemme huomenna. Georgian luonto ja ihmiset jäävät taas kerran taaksemme.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress