Blogi: luovasti luonnosta

9.7.2013 – Abuli-vuorella on pilviä

Kuoppainen tie vie läpi useiden köyhien syrjäkylien. Lopulta liejuinen tie päättyy lannalta haisevaan kylään. Se on Abuli samannimisen vuoren juurella. Jatkamme vielä muutaman sata metriä kivikossa päästäksemme pois silmistä ennen kuin nostamme kaukoputket olalle ja alamme lampsia ylärinnettä.

Abulin kylässä ei käytetä puuta: talot ovat kivestä ja niitä lämmitetään lehmän lannasta kuivatuilla briketeillä

Abulin kylässä ei käytetä puuta: talot ovat kivestä ja niitä lämmitetään lehmän lannasta kuivatuilla briketeillä

Abuli on Javakhetin ylängön korkein vuori. Sen kiviset ja laidunnetut rinteet kohottavat huipun 3100 metrin korkeuteen. Halusimme tälle vuorelle katsomaan seutua toisesta näkökulmasta sekä katsomaan vuoren lintuja.

Pääsemme pari sataa metriä eteenpäin kun vuoren takaa valuu päällemme pilvi. Hetkessä näkyvyys putoaa olemattomaksi ja olemme sumussa. Tämä on eräs vuorilla kulkemisen riesa, johon retkeilijän pitää olla varustautunut. Täällä eksyy helposti tai joku ryhmästä häviää sumuun eikä löytäminen ole helppoa.

Pilvimatto on tulossa Abulin takaa päällemme

Pilvimatto on tulossa Abulin takaa päällemme

Me emme ehdi kauas ja niinpä palaamme autolle ja käännämme keulan Tbilisin suuntaan. Matkalla on monia järviä, mutta ne ovat syviä tai muuten vaan linnuille vähemmän sopivia. Yksi järvi on kuitenkin mainitsemisen arvoinen. Madatapalla pesii 2000 paria armenianlokkeja. Kolonian liepeillä käyskentelee myös kurkipari, yksi niistä viidestä, jotka pesivät Georgiassa.

Zhadanovin kylän reunalla järvelle tähyillessämme saamme naapuritalon emännältä kutsun kahville. Tästä ei voi kieltäytyä ja niinpä pääsemme hetkeksi vilkaisemaan vieraanvaraisen emännän taloon. Lyhyt perhetilanteen kartoitus ja sisään mukana tulleet naapuritkin esitellään. Oppaamme David toimii tulkkina, mutta tilanne on vähän outo: ihmiset ovat armenialaisia ja georgialaiset kommunikoivat heidän kanssaan venäjäksi, johon on sekoittunut georgiaa ja vähän armeniaakin. Pääosa Javakhetin väestöä on armenialaisia. Aiemmin täällä on asunut myös paljon venäläisiä, joista on jäänyt jäljelle vielä kylän nimiä. Tämän Zhadanovin kylän nimen alkuperän saattaa suomalainen arvata, hänet tunnettiin meilläkin 1940-luvulla.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress