Blogi: luovasti luonnosta

8.7.2013 – Javakhetin ylängön järvillä kokee linturetken tuntua

Aroa ja kuivaa laidunta loivasti kumpuilevassa maastossa. Javakhetin ylänkö on Georgian eteläosaa, jossa sekä Armenia ja Turkki ovat lähellä. Ylänkö on 1800 – 2000 metrin korkeudessa eli kuljemme samoilla korkeuksilla kuin Stepantsmindassa Suur-Kaukasuksella, vaikka maisemat ovat toisenlaisia.

Olemme tänäänkin aikaisin liikkeellä, ensin nokka kohti Turkin rajaa. Aivan rajalla on Karzahin kylä ja samanniminen suuri järvi, josta toinen puoli on Turkin puolella. Rajavartijoilta luvan saatuamme nousemme rantapenkalle tähystämään. Järvellä on mustaa ja valkoista: pikkumerimetsojen ja pelikaanien tiheät parvet kalastavat yhteistyönä.  Paljon lintuja ja mielenkiintoisia lajeja: ruostesorsia, sitruunavästäräkkejä, pikkukotka ja niin edelleen.

Yksinäinen kiharapelikaani ja armenianlokki

Yksinäinen kiharapelikaani ja armenianlokki

Javakhetissä sanotaan olevan 150 järveä. Varhaisesta lähdöstä huolimatta ehdimme käydä vain kolmella. Seuraavaksi oppaamme pakottaa maasturimme möyrimään tiensä Gugasheni-nimiselle arojärvelle, joka on hyvin piilossa Gorelovkan kylän takana. Kylä on tavanomaisen näköinen georgialainen köyhä maalaiskylä, mutta poikkeaa muista siinä, että ihan autostakin on laskettavissa kolmisenkymmentä asuttua kattohaikaran pesää. Tämän haikaran pesiä ei juuri muualla Georgiassa näe.

Kattohaikaran pojat ovat jo isoja Gorelovkassa

Kattohaikaran pojat ovat jo isoja Gorelovkassa

Järvi ei ole suuren suuri, mutta se näyttää olevan täynnä lintuja. Laskemme sieltä 445 ruostesorsaa, paljon muita sorsia ja ensimmäisiä etelään tulleita pohjoisen vikloja. Saaressa on armenianlokkien yhdyskunta, jonka liepeillä norkoilee silkkihaikaroita, jalohaikaroita ja yksi yöhaikara.  Aron kivien päällä tähystää arohiirihaukkoja ja kymmeniä tavallisia hiirihaukkoja. Taivaalta tilannetta tarkkailee muutama pikkukiljukotka.

Arojärvellä on unelias tunnelma

Arojärvellä on unelias tunnelma

Ninotsmindan pikkukaupungin takaa löytyy vielä yksi suuri järvi, joka edellisten tapaan kerää sulkivia vesilintuja ruokailemaan. Länsipuolen kukkulalta on hyvä kaukoputkinäkyvyys järvelle. Tällä järvellä on noin viisi tuhatta nokikanaa, sotkia ja uikkuja.

Khanchali-järvi on erityisesti nokikanojen suosiossa

Khanchali-järvi on erityisesti nokikanojen suosiossa

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress