Blogi: luovasti luonnosta

7.7.2013 – Vardzian kallioluostarilla kuumana hellepäivänä

Jossakin vaiheessa tätä matkaa opimme, että meidän ei tarvitse odottaa aamiaista ja oppaan heräämistä kello kahdeksaan tai yhdeksään, vaan että Ecotoursin opas on käytettävissämme jo vaikka kello 6 aamulla, jolloin aurinko nousee vuorten takaa. Olemme Georgian eteläosassa, jossa päivät ovat kuumia. Niinpä lähdemme tänä aamuna aamiaisen jälkeen liikkeelle aamun kosteassa ja viileässä ilmanalassa. Tähyilemme matkalla vuorten rinteitä, jonne aamuaurinko luo ensimmäisiä tunnustelevia säteitään herättäen vuorisirkut, rusotaskut ja kivikkorastaat tapailemaan laulunsäkeitä tai tähystämään kiven päältä päivän nousua.

Aromaisella rinteellä, jossa pottumaan rehevyys kohtaa aron keltaisenruskean heinän ja maasta nousevat kivikot, satumme tekemään hyvän pysähdyksen. Se alkaa mustaotsalepikäisen poikueesta, joka kärttää emoilta ruokaa kuivuneen puun latvassa. Sitten päämme ympärillä pyörii hetken mehiläissyöjiä ja harjalintuja, kunnes löydämme peltosirkun laulamasta. Tätä kaunista sirkkua pesi ennen yleisenä Suomessakin, mutta nyt vaikuttaa siltä, että ranskalaiset ovat paistaneet Pohjolan peltosirkut ja laulu on vaiennut.

Näitä tähyillessämme silmään osuu pullea keltavatsa, Doris toisenlainen: mustapääsirkku nousee hetkeksi perunamaasta puuhun näytille. Taas hälytämme toisen suomalaisryhmän paikalle ja yhdessä saamme myös ihailla mustapääsirkun vaatimattoman kaunista puolisoa, joka on viemässä matoja poikasille.

Päivällä lämpöä on varmaan yli 30 astetta, kun urheasti taivallamme aroa vuorten alarinteillä Vardziassa. Lintusaalis on vaatimaton – tai oikeastaan se on hieno, mutta jo tutuksi käynyt: kallionakkeleita, kalliovarpusia, sinirastaita ja rusotaskuja. Jatkamme itsemme piinaamista kiipeämällä Vardzian kuululle kallioluostarille, ylämäkeen ja korkealle. Onneksi luolissa on viileämpää. Vardzian kallioluostari on saanut alkunsa 1000-luvulla. Monien vaiheiden jälkeen se on taas toiminnassa. Kävimme täällä kaksi vuotta sitten (21.7.2011) ja siitäkin matkasta on tallentunut tarina blogiin.

rusotasku

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress