Blogi: luovasti luonnosta

5.7.2013 – Tänään ei pitänyt tapahtua mitään

Viimeinen aamu Kaukasuksen korkeuksissa. Vietämme aamun toisen suomalaisryhmän kanssa jylhän vuorenrinteen alla. Skannaamme kaukoputkin ja kiikarein vuoren ylärinteen kivikoita. Kaukasianlumikana on vielä näkemättä. Ja näkemättä se jääkin. Mutta vieressämme hätäilee sepelrastapari ja huolensa näyttää myös kivikkorastasrouva.

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan sotilastietä takaisin etelään. Jatkamme Borjomin kautta Vähän Kaukasuksen yli. Tuuheat vuoristometsät vaihtuvat kuivemmiksi, aromaisiksi vuoren rinteiksi.

Laaksossa vastaamme tulee ukkossade, joka kastaa tien. Oppaamme vaihtaa nelivedon päälle ja vain hetkeä myöhemmin näemme, miten edessämme ajava musta Opel Vectra alkaa heittelehtiä. Ennen kuin se törmää vastaan tulevaan autoon, paiskautuu se kylki edellä päin betonista kaidetta.

Ryntäämme paikalle. David käy kiinni matkustajan puoleiseen etuoveen. Kuusissa kymmenissä oleva pariskunta on jumissa etupenkillä. Betonikaide on tullut kuljettajan vierestä sisälle ja on ihmisten sylissä. Kuljettajan puolen etuovi on ryppyisenä kasana matkustajan sylissä, ensimmäisenä vastassa kun David saa oven auki. Kuljettaja on shokissa, matkustaja tajuissaan. Apuun tulleet ihmiset nostavat suurella vaivalla painavan kaiteen ulos autosta. Rouva pääsee jaloilleen, mutta kuljettaja on vakavasti loukkaantunut. Ambulanssi ja poliisi saapuvat vasta 35 minuutin kuluttua paikalle. Vielä kestää vartin ennen kuin kuljettaja saadaan ulos ja paareille.

Yritämme auttaa ihmisiä ulos autosta

Yritämme auttaa ihmisiä ulos autosta

Liikenne käy tiellä mahdottomaksi. Tie on melkein tukossa eivätkä poliisitkaan osaa ottaa liikennettä ohjatakseen. Niinpä samaan aikaan kuin pelastusmiehet yrittävät saada kuljettajaa ensimmäisestä onnettomuusautosta ulos, vieressä rysähtää uudelleen. Pikkubussi tönäisee isoa maasturia, joka kierähtää tien reunassa katolleen. Tässä ei tule henkilövahinkoja, vaikka maasturin kuljettaja ulos ryömittyään ryntää nyrkit pystyssä toisen auton kuljettajan kimppuun.

Vakavina lähdemme jatkamaan matkaa kohti Akhaltsikheä. Ja vielä ennen kaupunkia on kolmas kolari. Musta Venäjän rekisterissä oleva Mersu on ajanut ulos tieltä ja kaatanut mennessään iso poppelin. Sitä emme jää enää ihmettelemään, sillä auttajia on tarpeeksi.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress