Blogi: luovasti luonnosta

3.7.2013 – Karhu Kaukasuksen kedoilla

Toinen sadepäivä Stenpantsmindassa. Kaksi brittiä tuli alas ylävuoristosta, jonne pääsyä mekin odotamme. Toinen on loukannut jalkansa sateen liukastamilla poluilla. Myös tanskalaisen seurueen nainen on niin sanotusti katkaissut jalkansa samana päivänä siellä ylhäällä, saatu alas ja viety hoitoon. Emme lähde tänäänkään ylös.

Nousuharjoitusta aamulla. Kävelemme ylös Stepantsmindan itäpuolen alppiniittyä ja jäämme skannaamaan kaukoputkilla vuoriston kivikoita yläpuolellamme siinä toivossa, että kaukasianlumikanat tulisivat näytille. Ei onnistu tänäänkään.

Oppaamme Davidin neuvojen mukaan etsimme liikettä vuorenrinteiden kivikoista.

Oppaamme Davidin neuvojen mukaan etsimme liikettä vuorenrinteiden kivikoista.

Mutta David ajaa meidät Sameban pyhän kolminaisuuden kirkolle, joka on Stepantsmindan kylän yläpuolella 2200 metrissä ja josta polku kohti Kazbegin vuorta alkaa.

sameban kirkko

Kiipeämme viimeiset kymmenet metrit jalan kirkolle, jossa on ortodoksinen messu menossa. Ennen kuin ehdimme perille, vinkkaa David meidät alas autolle. Hän jäi auton luo etsiäkseen kaukoputkella vuoristovuohia, tureja tai lumikanoja vuorten rinteiltä. Näiden sijaan hän näytti meille kaukoputkessa liehuturkkisen karhun, joka jossakin 1-2 km päässä kaiveli alppiniitystä syötävää. Muutkin uteliaat turistit saivat vilkaista karhun touhuja.

Siinä kirkon luona ollessamme alkaa jälleen sataa. Pienet ja isommat sateet, usein ukkosen keralla tuntuvat kuuluvan joka päivän ohjelmaan. Meidän yrityksemme sade vesittää sananmukaisesti.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress