Blogi: luovasti luonnosta

26.12.2012 – Kuningaskalastajien joella

Kolme kirjokalastajaa (Pied kingfisher) istuu aamulla veden ylle kaartuvalla oksalla ja katsoo lähestyvää venettä. Me katsomme heitä. Minun ja japanilaisen Nobu Nisugin kamerat raksuttavat.  Tämä mies harrastaa kuningaskalastajien kuvaamista. Hän etsii niitä käsiinsä eri puolilta Aasiaa ja seuraa niiden elämää kameran etsimen läpi. Hän on tällä virralla Cat Tienin kansallispuistossa toista kertaa. Nobu asuu Hongkongissa, jossa hänellä on pieni lukkojen maahantuontiliike.

pied kingfisher 2

Kirjokalastaja pesätörmällä päivystämässä

Kohta linnut syöksyvät lentoon ja laskeutuvat Dong Nai -joen toiselle rannalle, jonka savisessa törmässä on joukko pesäkoloja ja lisää kirjavia kunkkuja. Seuraamme hetken kymmenkunnan kirjokalastajan touhuja. Sitten Duyen antaa merkin veneen kuljettajalle. Jatkamme hiljaa alavirtaan.

kingfisher river

Muukalaiset pohjoisesta ovat kuningaskalastajien joella, Dong Nai -virralla Vietnamissa

Kohta rantaoksilla näkyy kirkkaan sinistä: mustapääkalastaja (Black-capped kingfisher) yrittää turhaan kätkeytyä juurien ja oksien risukkoon. Välillä parvi yöhaikaroita nousee hätäisesti lentoon veneen edestä. Tavallista, myös Euroopassa tavattavaa kuningaskalastajaa (Common kingfisher) ei näy tänä aamuna, vaikka sekin on täällä hyvin tavallinen. Sen sijaan smyrnankalastajia (White-throated kingfisher) näkyy yksittäin. Tunnin kierreltyämme palaamme hiljaa ylävirtaan, kun venettä ajava nuori poika huomaa jokeen laskevan pienen, luolamaisen puronsuun sisällä sulttaanikalastajan (Stork-billed kingfisher), joka kuitenkin pakenee puroa pitkin tavoittamattomiin. Välillä näkyy muita kalastajia ja vielä yhdestä sulttaanikalastajasta näemme vilahduksen. Tämä pitkänokka on kuningaskalastajista suurin näillä kulmin, mutta samalla se on arka ja piilotteleva.

black-capped kingfisher 1

Mustapääkalastaja on yksi niistä neljästä kuningaskalastajalajista, jotka meille tänään kauniina aamuna näyttäytyivät

Veneretki päättyy kun joella alkaa olla kovin kuuma. Lähdemme keräämään tavaroitamme Saigoniin ajoa varten. Pihamaalla meitä laskeutuu latvuksista vielä ilahduttamaan korea urospuolinen oliivimedestäjä (Olive-backed sunbird), pienen pieni käyränokkainen lintu. Se on kuin koru.

olive-backed flycatcher 1

Oliivimedestäjä on vaikea lintu kuvattavaksi: pieni ja vikkelä. Kukkivista pensaista sen voi tavoittaa ruokailemassa.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress