Blogi: luovasti luonnosta

22.12.2012 – Kaupunkiretkellä Saigonissa

Livahdamme aamulla sisään suureen, muurien ympäröimään puistoon. Täällä on kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha. Mutta me haemme ennen muuta rauhaa jatkuvasta surinasta ja pärinästä. Toiveissa on myös opetella tuntemaan niitä tavallisia lintuja, joita täällä varmaan jossakin asustaa. Kaupungissa on vain vähän puistoja eikä vihreää luontoa näe kuin harvoin. Tässä puistossa on lisäksi vähän viileämpää ja rauhallisempaa.

Kello kymmenen alkaa räike ja jyminä! Selkämme takana on suuri esiintymislava, jonka luo on huomaamatta valunut lukuisia lapsiperheitä ja jossa juontaja alkaa laulattaa noin viisivuotiaita oranssiin kellohameeseen tai siniseen prinsessa-asuun pukeutuneita nuoria neitoja. ”We wanna wish you a merry Christmas” soi kauniisti ja lujaa. Lavan edessä on satoja aikuisia ja lapsia, jotka aivan varmasti saavat tästä juhlasta vakavan kuulovaurion. Vaikka joulua ei vietetäkään Vietnamissa, se silti noteerataan. Alkuperäinen joulun sanoma on taatusti hävinnyt matkalla, mutta jotakin on tullut tänne asti. Nyt päivällä näkee puistossa kulkemassa ympäriinsä pieniä lapsia kirkkaan puna-valkoisissa tonttuasuissa. Lauantaipäivä juuri joulun alla näyttää olevan täynnä hulinaa Saigonin keskustan puistossa!

tonttulapsia

Joulunajan tunnelmaa Saigonissa, jossa joulu on monella tavalla toisenlainen kuin pohjolassa (kuva Tuija Nikula)

Tänään oli kameran vapaapäivä. Jopa näissä olosuhteissa se näyttää takaavan mukavia lintuja näkösälle. Siinä esiintymislavan ja peura-aitauksen lähellä on kiemurteleva lampi, jonka äärellä istumme ja opettelemme aasialaisia lintuja. Kuningaskalastaja ja turkoosikalastaja (Collared kingfisher) ovat aivan yhtä kärsivällisiä kuin mekin. Ne vaihtavat välillä tähystyspaikkaa ja hiljaa odottavat pikkukalojen parvea kohdalle.  Lopulta mekin siirrymme villisika-aitauksen suuntaan, jossa tapaamme kauniin kilkkusepän (Coppersmith barbet) ruokkimassa poikasiaan puunkoloon. Alempana, siellä kurassa möyrivien villisikojen joukossa hyppii tumma lintu, mustavyömonarkki (Pied fantail), joka erikoisella tavalla kohottaa ja levittää pyrstöään. Olisihan näistä saanut mukavia kuvia!

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress