Blogi: luovasti luonnosta

21.12.2012 – Yhdessä yössä kapitalismista kommunismiin

Tulimme aamuyöllä Hongkongista Ho Chi Minhin kaupunkiin Vietnamissa, kapitalismin kukkasesta kommunismin kaaokseen, voisi tätä muutosta kuvata. Kaupunki oli ennen nimeltään Saigon ja sitä nimeä edelleen paljon käytetään. Täällä ei ole mitään yhteistä Hongkongin kanssa. Tai ainakaan emme ole vielä löytäneet.

Mutta Saigon on silti omalla tavallaan viehättävä suurkaupunki, josta puuttuvat nykyaikaisen suurkaupungin kiire ja persoonattomuus. Kadut ovat täälläkin täynnä ihmisiä, mutta tunnelma on toisenlainen. Liikenne on kaoottista, sillä joukkoliikenne on olematonta ja melkoinen osa kahdeksasta miljoonasta asukkaasta on menossa skootterilla tai moottoripyörällä jonnekin. Loput kävelevät tai istuvat kadulla tai myyvät jotakin siellä. Aamiainen syödään katukäytävällä, samoin varmaan päivän muut ateriat. Mutta tietysti monet ovat töissä ja heidän moottoripyöränsä ovat pitkissä riveissä parkissa tukkien loputkin katukäytävästä. Muutamia uusia pilvenpiirtäjiä on noussut pilaamaan maisemaa, mutta enin osa taloista on inhimillisen kokoisia. Ulos tullessa kuuma ja kostea ilma lyö päin kasvoja kuin mieto kihaus suomalaisessa saunassa. Lämpöä on noin 34 astetta.

sirppi ja vasara saigonissa

Harvinainen näky tänä päivänä: neuvostoliittolaisen kommunismin tunnukset, sirppi ja vasara koristamassa Ho Chi Minhin kaupungin eli Saigonin katua

Uudesta suurkaupungista saa tuntumaa kävelemällä pitkin katuja, kurkistamalla myymälöihin ja käymällä oluella viihtyisän näköisellä terassilla. Pian alkaa hahmottua, mistä saa t-paitoja ja mihin ovat kasautuneet kiinnostavat ravintolat tai matkatoimistot, joilta voi ostaa tiketin nähtävyyksille. Kauan ei tarvitse kuumaa asfalttia astella Saigonissa ennen kuin huomaa kirkkaanpunaisia banderolleja. Täällä tapaa vielä sellaisenkin harvinaisuuden kuin sirpin ja vasaran. Myös Vietnamin lipun tunnus, keltainen tähti punaisella pohjalla osuu silmään monessa puhelinpylväässä. Iskulausein ja ohjein kerrotaan niinikään asioita vietnamilaisille noudatettavaksi. Perinteinen kommunistinen viestintä on täällä vielä voimissaan.

Me olemme sopineet Richard Craikin kanssa tapaamisesta aamupäiväksi. Hänellä on lintumatkoja Vietnamissa järjestävä yritys, Vietnambirding. Meillä on tilauksessa ”joulumatka” Cat Tienin kansallispuistoon. Siellä paikallinen lintuopas perehdyttää meitä sademetsän asukkaisiin. Richard on asunut maassa parikymmentä vuotta. Nyt on täällä menossa tropiikin kuiva kausi, jolloin hänellä riittää ryhmiä eri puolille maata. Itse mies organisoi bisnestä pienestä toimistostaan Saigonin keskustassa. Vähän näyttää siltä, että kauppa käy sen verran hyvin, että johtajan ei tarvitse itse opastaa ryhmiä, vaan vietnamilaiset oppaat hoitavat maastotyöt.

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress