Blogi: luovasti luonnosta

4.7.2010 – Kerttuleita Banffin metsissä

Turun keskustan liepeillä on mäki nimeltään Kerttuli. Keskiajalla siellä oli pystyssä hirsipuita, joissa konnat päättivät päivänsä. Tänä päivänä siellä on koulu. Meillä oli tänään täällä Kanadassa kerttuli-päivä. Täällä tämä nimi tarkoittaa vanhan mantereen kerttuja vastaavia pieniä hyönteissyöjälintuja. Niitä taitaa olla löydettävissä jokunen kymmenen erilaista lajia ja ne ovat tosi haasteellisia oppia tuntemaan.

Mutta minä ja Tuija olemme aloittaneet niiden opiskelun. Ongelmana on, että ne ovat pieniä ja yleensä tavattoman vilkkaasti liikkuvia. Ja useimmiten ne tekevät sitä isojen puiden latvuksissa tai tiheissä pajupuskissa, siltä meistä ainakin tuntuu. Kerttuleilla on vielä laulukausi menossa, mutta siitä ei ole paljon apua, koska laulut muistuttavat paljon toisiaan ja niillä lauluissa on suurta yksilökohtaista vaihtelua.

Mutta mikä mukavaa, nämä kerttulit ovat todella kauniita lintuja. Kun on tunnin verran seissyt maastokengät puolillaan vettä jossakin pajupensaikkojen keskellä ja yrittänyt epätoivon vimmalla jäljittää pensaasta toiseen liikkuvaa pikkuotusta, on vihdoin suuri ilo, kun kerttuli meidät armahtaa ja hyppää näkyville kuivaan puuhun jatkamaan lauluaan. Kauniin linnun näkeminen ja sen tunteminen antaa suurta iloa ja tyydytystä!

Keltaperäkerttuli, pienistä linnuista kauneimpia

Tämän päivän kerttuleita olivat viherkerttuli, kuusikerttuli ja keltaperäkerttuli. Muutama on tullut aiemmin tutuksi ja noin parikymmentä on vielä opeteltavana. Siihen taitaa mennä toinenkin kesä Kanadassa!

1 kommentti

Kaarina Leino8.7.2010 at 0.49

Joo ja toinen ihanan informatiivinen blogi!

Blogi: luovasti luonnosta is powered by WordPress